Universiteit Maastricht zoekt mensen die stemmen horen voor onderzoek

Iedereen kan ooit stemmen gehoord hebben in meer of mindere mate op een gegeven moment in het leven. Hoe dit ervaren wordt, is gebaseerd op de frequentie en de inhoud van het horen van deze stemmen en het effect van deze stemmen op het dagelijks functioneren.

Voor sommigen is het horen van stemmen een stressvolle ervaring, anderen worden er minder door beïnvloed en hebben er juist mee leren leven.

Het is nog onbekend wat er precies in het brein gebeurt wanneer iemand stemmen hoort en waardoor mensen dit op verschillende manieren ervaren. Deze vraag willen onderzoekers van EVOICE graag beantwoorden. Het doel van dit onderzoek is het beter gaan begrijpen van het onderliggende mechanisme van het horen van stemmen. Ook proberen de onderoekers meer inzichten te verkrijgen in risicofactoren die het onderscheid maken tussen niet-klinische en klinische stemmenhoorders.

Deelnemers gezocht

De onderzoekers zijn op zoek naar mensen tussen de 16 en 65 jaar die in meer of mindere mate stemmen horen. Hierbij speelt het geen rol of je een psychiatrische diagnose hebt of niet. Het is wel van belang dat je geen neurologische aandoening zoals epilepsie, een hersentumor of hersenletsel heeft.

Wat houdt deelname aan dit onderzoek in?

In het huidige onderzoek zal gebruik worden gemaakt van gedragsvragenlijsten, interviews en het meten van hersenactiviteit. De gegevens die tijdens de bijeenkomsten worden verzameld worden strikt anoniem verwerkt. Als je bij de eerste drie bijeenkomsten meedoet, ontvangt je een vergoeding van 60 euro (VVV-waardebon). Als je graag bij alle vier bijeenkomsten meedoet, ontvangt je 75 euro (VVV-waardebon).

Heb je vragen of interesse om mee te doen?

Stuur u dan een mail naar: fpn-evoice-avh2020@maastrichtuniversity.nl.

Je krijgt dan een informatiebrief die je rustig kunt doorlezen. Daarnaast wordt in overleg in overleg een afspraak voor de eerste bijeenkomst gemaakt. Alle bijeenkomsten zullen plaatsvinden op de Universiteit Maastricht.

 

Onderzoeksteam:

Prof. Dr. David Linden – Hoofdonderzoeker Universitair Medisch Centrum/ Academisch Ziekenhuis Maastricht Universiteit Maastricht
Prof. Dr. Therese van Amelsvoort – Hoofdonderzoeker Mondriaan Zorggroep Maastricht/Heerlen Universiteit Maastricht
Prof. Dr. Sonja Kotz – Hoofdonderzoeker Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN) Universiteit Maastricht
Dr. Michael Schwartze – Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN) Universiteit Maastricht
M.Sc. Suvarnalata Xanthate Duggirala – Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN) Universiteit Maastricht M.Sc. Hanna Honcamp Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN) Universiteit Maastricht

Bron: Universiteit Maastricht (https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/fpn/evoice), via Psychosenet (https://www.psychosenet.nl/nieuws/evoice-is-op-zoek-naar-deelnemers/)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Evoice Evoice