21,5 miljoen euro om ggz-patiënten via IPS-traject aan werk te helpen

Gemeenten hebben de komende twee jaar 21,5 miljoen euro beschikbaar om ggz-patiënten via een IPS-trajecten aan het werk te helpen. IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun (https://www.werkenmetips.nl/wat-is-ips/). Het is een uit de VS afkomstige, door de ggz ontwikkelde re-integratiemethode en helpt veel mensen, als zij dat zelf ook willen, aan werk. IPS verzekert namelijk dat al tijdens de hulp die iemand van de ggz krijgt, aandacht wordt besteed aan werk vinden, en niet pas nadat de behandeling is afgerond.

IPS blijkt bij 44% van de deelnemers binnen 30 maanden tot betaald werk te leiden, terwijl die uitkomst bij andere methodieken 25% is. Vorig jaar werd al 18 miljoen euro uitgetrokken, waarmee 2.300 IPS-trajecten konden worden gestart. De voorliggende subsidieregeling moet de IPS-trajecten een nieuwe impuls geven. De Minister wil mensen met een psychische aandoening zo veel mogelijk betaald laten werken, omdat dat een positief effect kan hebben op de psychische gezondheid.

De huidige 21,5 miljoen euro is voor de helft afkomstig het Rijk en voor de andere helft van gemeenten zelf, via het Gemeentefonds. Dit staat te lezen in het concept Subsidieregeling IPS-trajecten voor de gemeentelijke doelgroep (https://www.internetconsultatie.nl/subsidieregelingipstrajectenvoordegemeentelijkedoelgroep) van minister Schouten van Armoede, Participatie en Pensioenen. De subsidieregeling doorloopt tot 31 augustus nog een internetconsultatie (https://www.internetconsultatie.nl/subsidieregelingipstrajectenvoordegemeentelijkedoelgroep).

Doelgroepen die door de regeling worden geraakt

Er zijn wel een aantal beperkingen en voorwaarden aan de regeling. Zo moet een IPS-traject vóór 14 december 2022 zijn aangevraagd. Ook is er een subsidieplafond en als het traject tijdens de aanvraag al van start is gegaan, mag de de startdatum niet voor 1 januari 2022 liggen.
De GGZ-instelling moet verder door Kenniscentrum Phrenos zijn gecertificeerd voor de modelgetrouwe toepassing van IPS.
De IPS-trajecten worden gesubsidieerd voor mensen die vallen onder de re-integratie-verantwoordelijkheid van gemeenten. Hiertoe behoren naast mensen met een bijstandsuitkering, eveneens mensen met een IOAW of IOAZ uitkering, alsook niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden.
De ggz-instelling die de mensen behandelt, vraagt de subsidie voor een IPS-traject aan. De gemeente beslist over deze aanvraag en het UWV voert de subsidiebetalingen uit.


Subsidie

De hoogte van de subsidie varieert met de duur van het traject. Die is twee of drie jaar, afhankelijk van de aard en de ernst van de psychische aandoening, die worden ingeschat door de ggz. De subsidie is beschikbaar voor IPS-trajecten die in 2022 of 2023 zijn aangevraagd, ook als ze zijn gestart voor de datum van inwerkingtreding van deze regeling.

Samenwerking

Schouten ziet de nodige voordelen van de landelijke subsidie. Niet alleen worden op korte termijn 2000 mensen ondersteund naar werk door het IPS-traject, maar ook krijgen gemeenten meer ervaring met het samenwerken met ggz-instellingen én met de IPS-methode.

Minister Schouten: ‘Gemeenten ervaren hierdoor dat ook deze mensen, waarvoor zij vanuit de Participatiewet verantwoordelijkheid hebben, een reële kans op (duurzaam) werk hebben. Hierdoor zullen de IPS-trajecten worden toegevoegd aan de instrumentenbox van een gemeente.’

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).


 

financiering financiering