Intensief Behandelteam kan opname verkorten of voorkomen

Inzetten van het Intensief Behandelteam Thuis (IBT) kan een klinische opname voorkomen of verkorten bij mensen die in crisis zijn en waarbij een opname indicatie is gesteld. De gemiddelde opnameduur van de groep die IBT kreeg aangeboden in plaats van de gangbare behandeling daalde van gemiddeld 67 dagen naar 42 dagen in twaalf maanden.
Dat blijkt uit een recent gepubliceerd artikel in The Lancet Psychiatry (https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(22)00187-0/fulltext). De auteurs (en onderzoekers) waren verbonden aan de spoedeisende hulp van de Amsterdamse GGZ-instellingen Arkin en GGZ InGeest.


Het Intensief Behandelteam Thuis (IBT)

In 2013 werd aan de Amsterdamse Crisisketen een nieuwe interventie toegevoegd: het Intensief Behandelteam Thuis (Intensive Home Treatment = IHT). Een methodiek ontstaan in Engeland, die psychiatrische crisiszorg in/rond de thuissituatie van de patiënt organiseert.
Hoogfrequente contacten in nauwe samenwerking met de familie, vrienden en andere mantelzorgers van de patiënt. Het IBT kan zo nodig drie huisbezoeken op één dag afleggen. In de thuissituatie kan de samenhang tussen psychische klachten en bijvoorbeeld sociale en financiële problemen beter herkend en aangepakt worden.
De achterliggende gedachte van IHT is het voorkomen van een klinische opname of verminderen van de duur als de opname onafwendbaar was (zie ook de website van Arkin (https://onderzoek.arkin.nl/onderzoek/intensive-home-treatment/))

De deelnemers aan het onderzoek die na randomisatie IBT kregen aangeboden bleken 36.6% minder dagen te zijn opgenomen in het jaar na de crisis. Tegelijkertijd rapporteerden ze evenveel vermindering van klachten en psychosociale problemen als de deelnemers die geen IBT aangeboden kregen. IBT vormt daarmee een goed behandelalternatief om cliënten in psychische crisis te helpen.

Ambulantisering

“Hoewel de ambulantisering al decennia aan de gang is, blijft ziekenhuisopname gevolgd door laagintensieve poliklinische zorg de gebruikelijke behandeling voor patiënten met een acute psychiatrische crisis”, schrijven de auteurs. “Intensieve thuisbehandeling is ontwikkeld voor patiënten in een ernstige psychiatrische crisis als alternatief voor intramurale zorg. De studie was gericht op het evalueren van het potentieel van intensieve thuisbehandeling om het aantal beddagen te verminderen en de klinische effectiviteit ervan in vergelijking met de gebruikelijke behandeling.”

Lees hier het hele (Engelstalige) artikel (https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(22)00187-0/fulltext)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Verward 12 Verward 12