Over psychoses en de rol van de buurt waarin je opgroeit

Volgens de onderzoekers is het de eerste studie in zijn soort: een onderzoek naar hoe demografische factoren een andere rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van niet-affectieve psychose (bijv. schizofrenie) in vergelijking met affectieve psychose (bijv. bipolaire stoornis).gepubliceerd in Schizophrenia Research (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S092099642200192X)

Uit eerder onderzoek bleek al dat de frequentie waarin sommige ernstige psychische aandoeningen die bekend staan ​​als niet-affectieve psychosen, zoals schizofrenie, varieert met de geografische locatie. Dit in tegenstelling tot affectieve psychosen zoals bipolaire stoornis, die deze geografische variatie niet hebben laten zien, terwijl beide aandoeningen veel overeenkomsten vertonen.

Dit onderzoek was gebaseerd op eerdere bevindingen van Dr. Peter Schofield. Hij onderzocht de rol van de buurt in de ontwikkeling van ernstige psychische aandoeningen. De auteurs van dit artikel wilden dit onderwerp verder onderzoeken door medische gegevens voor de hele bevolking van Denemarken te analyseren. Specifiek keken ze naar de buurt waarin mensen op 15-jarige leeftijd woonden en hun daaropvolgende medische geschiedenis, d.w.z. de kans dat zij óf een niet-affectieve psychose (schizofrenie) óf een affectieve psychose (bipolaire stoornis) ontwikkelden.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat waar iemand als 15-jarige woonde een grote invloed had op het vóórkomen van latere aandoeningen. Dat gold voor zowel niet-affectieve als affectieve psychose. Dit werd ook waargenomen bij specifieke demografische categorieën, zoals de etnische dichtheid. Die had grote invloed op de frequentie van zowel affectieve als niet-affectieve psychosen bij personen met een etnische minderheidsachtergrond.

Deze overeenkomsten werden echter niet gezien bij het analyseren van andere demografische factoren. Bij het kijken naar de impact van verstedelijking werd alleen een verband gezien met niet-affectieve psychose. De meeste stedelijke buurten werden geassocieerd met een substantiële toename van niet-affectieve psychose in vergelijking met minder stedelijke buurten, maar er werd geen vergelijkbaar verschil gevonden voor affectieve psychose.

Deze gegevens kunnen verschillen weergeven hoe niet-affectieve en affectieve psychose zich ontwikkelen. De auteurs merken op dat toekomstig onderzoek naar psychotische stoornissen baat zou kunnen hebben bij verdere analyse van de effecten van verschillende risicofactoren op de ontwikkeling van deze stoornissen.

Lees het hele (Engelstalige) artikel in Schizofrenia Research (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S092099642200192X)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

 

 

buurt buurt