Elektro-acupunctuur als alternatieve behandeling bij depressie met slapeloosheid

Elektro-acupunctuur kan de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren bij patiënten met een depressie en slapeloosheid, suggereert nieuw onderzoek.

In een onderzoek onder meer dan 200 volwassenen met depressie en comorbide slapeloosheid was de verandering van baseline tot week 8 op de Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) 3 punten groter in de groep die Elektro-acupunctuur kreeg versus een groep die schijnacupunctuur plus standaardzorg ontving, en 5 punten hoger dan een controlegroep die alleen standaardzorg ontving. De verbeteringen hielden aan tijdens een follow-up van 24 weken na de interventie.

De groep Elektro-acupunctuur kreeg vertoonde ook een significante verbetering in depressie, slapeloosheid, angst en totale slaaptijd - die allemaal niet werden gevonden in de schijnacupunctuur of controlegroepen. ”Op basis van de resultaten van onze studie raden we patiënten met depressie en slapeloosheid aan om de behandeling van Elektro-acupunctuur te onderzoekenzoeken als een alternatieve en complementaire therapie”, zegt onderzoeker Shifen Xu van het Shanghai Municipal Hospital of Traditional Chinese Medicine. De bevindingen zijn recent online gepubliceerd in JAMA Network Open (https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2793930).

Bidirectionele relatie

”Slaapstoornissen zijn het prominente symptoom bij patiënten met een depressie”, merken de onderzoekers op. Depressie en slaapproblemen hebben een bidirectionele relatie, in die zin dat ”slechte slaapkwaliteit bijdraagt ​​​​aan de ontwikkeling van depressie, en dat een bij depressie iemand een grotere kans heeft om slaapproblemen te ontwikkelen”. Volgens de onderzoekers zijn patiënten met zowel depressie als slaapstoornissen moeilijker te behandelen en hebben ze een groter risico op terugval en herhaling van depressie.

Acupunctuur kan volgens hen een ”effectieve, drugsvrije benadering zijn om psychische aandoeningen en slaapstoornissen te helpen behandelen”. Een eerdere studie suggereerde dat acupunctuur de slaapeffectiviteit kan verbeteren en de totale slaap kan verlengen bij patiënten met primaire slapeloosheid.

” Elektro-acupunctuur is de combinatie van traditionele Chinese acupunctuur met elektrische-impulsstimulatie, en het kan het therapeutische effect van de acupunctuurpunten gedurende de naaldretentietijd versterken,” volgens Xu.

Een eerdere pilotstudie van Elektro-acupunctuur voor aan depressie gerelateerde slapeloosheid toonde significante verbeteringen in slaapkwaliteit na Elektro-acupunctuur-behandeling, maar de steekproefomvang was klein. De huidige onderzoekers hebben daarom de huidige studie uitgevoerd - met een grotere steekproefomvang en vergelijking met schijnacupunctuur en standaardzorg. Ze verdeelden 270 volwassenen (gemiddelde leeftijd 50,3 jaar; 71,9% vrouwen) in drie tertiaire ziekenhuizen in Shanghai in drie groepen, elk bestaande uit 90 deelnemers.

De  Elektro-acupunctuur plus standaardzorggroep en de schijnacupunctuur plus standaardzorggroep kregen gedurende 8 weken driemaal per week 30 minuten behandelingen. De controlegroep kreeg alleen standaardzorg.

Lees hier het hele (Engelstalige) artikel (https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2793930)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

elektroacupunctuur elektroacupunctuur