Vijf nieuwe websites met onafhankelijke informatie over psychofarmaca

Afgelopen week lanceerde het onafhankelijke Kennisplatform Medicatie in de Psychiatrie (KenMed) vijf nieuwe websites met betrouwbare en objectieve informatie over medicatie in de psychiatrie. Ze zijn bedoeld voor mensen met psychische klachten en geschreven in begrijpelijke taal. Ze vertellen over de werking van de medicijnen, over bijwerkingen, over feiten en fabels.

Het Kennisplatform is een initiatief van professionals en ervaringsdeskundigen. De websites geven begrijpelijke en objectieve informatie over medicijnen die in de psychiatrie veel gebruikt worden. Goede informatie zorgt namelijk voor betere beslissingen.

Veel Nederlanders gebruiken medicijnen voor psychiatrische klachten, zoals antidepressiva (1,1 miljoen Nederlanders), benzodiazepines (1,4 miljoen Nederlanders) en antipsychotica (350.000 Nederlanders). Het is belangrijk dat zij daarover goede informatie kunnen vinden. Professionals en ervaringsdeskundigen lanceren daarom samen KenMed. Daarop staat alle objectieve en betrouwbare informatie over medicatie in de psychiatrie op één goed vindbare plek. KenMed bestaat uit vijf informatieve websites: www.antidepressiva.nl (http://www.antidepressiva.nl), www.stimulantia.nl (http://www.stimulantia.nl), www.stemmingsstabilisatoren.nl (http://www.stemmingsstabilisatoren.nl), www.benzodiazepines.nl (http://www.benzodiazepines.nl)en www.antipsychotica.nl (http://www.antipsychotica.nl).

Niet vóór of tegen psychofarmaca

Psychiater Laura De Wit: “De websites zijn bedoeld om mensen te helpen door ze goede informatie te geven over psychofarmaca, in begrijpelijke taal. De websites zijn niet vóór of tegen psychofarmaca, we willen iedereen de kans geven alle informatie thuis rustig door te nemen en een goed geïnformeerde keuze te maken.” Een van de ervaringsdeskundigen van KenMed vertelt: “KenMed maakt het mogelijk dat arts en patiënt samen over medicijnen overleggen en daarna een keuze maken. Ik ben heel blij dat KenMed begrijpelijke, genuanceerde informatie geeft die makkelijk leesbaar en toegankelijk is.”

De websites zijn tot stand gekomen in samenwerking met MIND en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Vanuit de website van MIND (de psychipedia (https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia)) wordt gelinkt naar de informatie op de sites van KenMed. De teksten zijn geschreven door een grote groep professionals en ervaringsdeskundigen, gecontroleerd door een wetenschappelijke adviesraad en onafhankelijk van de farmaceutische industrie. De samenstellers ontvangen geen financiële vergoeding voor hun bijdrage. Daarbij is gebruik gemaakt van evidence-based richtlijnen en ggz-standaarden en informatie van onafhankelijke instituten, zoals het Lareb en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Bron: MIND (https://wijzijnmind.nl/nieuws/nieuw-platform-kenmed-over-medicatie-in-de-psychiatrie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

psychofarmaca 5 psychofarmaca 5