Consortium ADHD-plaza kan van start met financiering NWO

”Er bestaat veel onbegrip in onze samenleving over ADHD, ook onder jongeren. Het (h)erkennen en waar nodig, managen van ADHD is in deze levensfase belangrijk voor hun persoonlijke, sociale en cognitieve ontwikkeling. Wetenschappers kunnen een actievere rol spelen in zorgen voor meer kennis en begrip. Met het project ADHD plaza is een consortium opgericht bestaande uit Nederlandse ADHD-experts en de ADHD-vereniging Impuls/Woortblind.” Dat schrijft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die vorige week financiering toekende aan het project.
ADHD plaza heeft twee hoofddoelen. Het eerste doel is kennis van jongeren over ADHD vergroten met onder meer een workshop op scholen en video’s op adhdplaza.nl (https://adhdplaza.nl). Het tweede doel is het trainen van jonge onderzoekers in wetenschapscommunicatie en het faciliteren van een platform (ADHD plaza) waarmee ze maatschappelijke impact met hun onderzoek kunnen genereren.

De financiering vanuit NWO

Negen innovatieve projecten mogen van start om wetenschap en samenleving dichter bij elkaar te brengen. De projecten hebben financiële toekenning gekregen van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) binnen een call for proposals rond wetenschapscommunicatie. De gevolgen van hittegolven op het leefklimaat, ADHD bij jongeren, het leven in de DDR. De onderwerpen van de projecten zijn divers, maar hebben allemaal hetzelfde doel: het toegankelijk maken van de wetenschap voor een breed publiek om zo de verbinding tussen wetenschap en samenleving te versterken.

In 2020 werd binnen de NWA voor het eerst een call for proposals rond wetenschapscommunicatie opengesteld. Toen zijn zestien projecten toegekend. In 2021-2022 ging er een nieuwe call open. Verdeeld over drie ophaalmomenten worden er projecten gehonoreerd. In de eerste ronde werden zeven projecten toegekend en nu mogen er negen van start. Het beoordelingsproces van het derde ophaalmoment loopt momenteel en de verwachting is dat in november bekend wordt welke projecten gehonoreerd worden.

ADHD Plaza

Martine Hoogman en Jeanette Mostert zijn de initiators van het ADHD plaza project. In dit project willen ze wetenschappelijke kennis over ADHD toegankelijk maken voor jongeren met ADHD en hun leeftijdsgenoten. Daarnaast willen ze interactie faciliteren tussen wetenschappers en jongeren met en zonder ADHD. Zo ontstaat een wederzijdse uitwisseling van kennis en informatie. Hier profiteren zowel publiek als wetenschap van. Tot slot willen ze jonge onderzoekers in het veld samenbrengen en trainen in, en ervaring laten op doen met, wetenschapscommunicatie.

Jeanette en Martine hebben al hard gewerkt aan het samenstellen van het consortium voor het ADHD plaza project. Dit consortium is een nationaal netwerk van senior onderzoekers in het veld van ADHD, met een brede spreiding qua specifieke expertise maar ook qua spreiding over het land. Veel van deze Nederlandse onderzoekers behoren tot de top van de wereld in het ADHD onderzoeksveld. Daarnaast kunnen ze ook rekenen op de kennis en kunde op het gebied van voorlichting en disseminatie.
Het project vindt plaats met medewerking van de Nederlandse vereniging voor ADHD, dyslexie en dyscalculie, Impuls & Woortblind (https://impulsenwoortblind.nl/).

Bron: ADHD Plaza (https://adhdplaza.nl); NWO (https://www.nwo.nl)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

jeugd GGZ 6 jeugd GGZ 6