Vernieuwde website voor ouders met psychische of verslavingsproblemen en hun partners

In Nederland voeden meer dan 400.000 ouders met psychische en/of verslavingsproblemen hun kinderen op. Ruim 14 jaar geleden ontwikkelde het Trimbos-instituut KopOpOuders.nl, een website met opvoedondersteuning voor deze ouders en hun partners. Afgelopen maanden is er hard gewerkt aan bijvoorbeeld het herschrijven van de tekst op de website, in een nauwe samenwerking met (zorg)professionals en ouders zelf. Deze week ging de nieuwe website live.

KopOpOuders.nl in een nieuw jasje

Afgelopen maanden is de website KopOpOuders volledig voorzien van nieuwe of herschreven inhoud en een rustige en moderne uitstraling, ook voor op de mobiel. Na meer dan een decennium was de inhoud, schrijfstijl en de uitstraling van de website behoorlijk toe aan vernieuwing. Voor het updaten van de website is er nauw samengewerkt met (zorg)professionals en ouders zelf.

Volgens het Trimbos-instituut spreekt de vernieuwde website ouders op een ondersteunende, activerende en positieve manier aan op het gebied van opvoedondersteuning. De makers proberen ouders in hun kracht te zetten en aan te sporen om te kijken naar datgene waar ze invloed op hebben. Er ligt minder nadruk op de mogelijke negatieve gevolgen voor hun kinderen, aangezien ouders zelf hebben aangegeven dat dit beangstigend en beschuldigend kan overkomen.

Daarnaast is er op de website nu meer aandacht voor vragen en zorgen van partners. Bij een ouder met psychische problemen of een verslaving wordt vaak een groot beroep gedaan op de partner en de relatie kan hierdoor onder druk komen te staan. De website biedt onder andere tips hoe partners hun eigen grenzen kunnen bewaken, hoe ze wel en niet kunnen helpen en hoe ze kunnen omgaan met lastige opmerkingen uit de omgeving. 

Wat is KopOpOuders? 

In Nederland voeden meer dan 400.000 vaders en moeders hun kinderen op terwijl ze zelf kampen met psychische problemen zoals een depressie, angst of een verslaving. Door de gevolgen van de problematiek lukt het hen soms niet om hun kinderen de zorg en aandacht te geven die ze zouden willen geven. Deze ouders voelen zich vaak onzeker in de opvoeding of schuldig naar hun kinderen. KopOpOuders.nl is er voor hen én hun partners.

De kinderen van ouders met psychische problemen of een verslaving noemen wij KOPP/KOV. KOPP/KOV lopen meer kans dan andere kinderen om op latere leeftijd ook een verslaving of mentale problemen te ontwikkelen. Het Trimbos-instituut streeft naar een gezonde ontwikkeling en het bevorderen van de mentale gezondheid van kinderen van ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen, ook als zij inmiddels volwassen zijn.

Op de website van KopOpOuders kunnen ouders met psychische of verslavingsproblemen terecht voor online opvoedondersteuning. Daar staan ervaringen en vragen van ouders met psychische of verslavingsproblemen én hun partners. Zo kan je lezen over de onzekerheden en zorgen waar ouders en partners dagelijks mee kunnen worstelen. Ook biedt KopOpOuders verschillende vormen van ondersteuning aan ouders en partners, zoals een gratis online cursus of anoniem e-mailcontact.  

Ga voor meer informatie over de zelfhulpcursus op de website en voor de startdata van (online) cursussen naar de website: https://www.kopopouders.nl/ (https://www.kopopouders.nl/)
Bij twijfel over welke cursus het meest geschikt is, of bij andere vragen voor deskundigen, is er de KopOpOuders e-mailservice. Daar kunnen ouders anoniem en vrijblijvend vragen of zorgen kwijt. Ook de e-mailservice is op https://www.kopopouders.nl/ (https://www.kopopouders.nl/) te vinden.

Bron: Trimbos (https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/vernieuwde-website-voor-ouders-met-psychische-of-verslavingsproblemen-en-hun-partners/)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

familie2 familie2