Huisartsenorganisaties: 'Onafhankelijk POH-GGZ-register blijkt niet haalbaar'

Al jaren wordt er gewerkt aan een POH-GGZ-register. De landelijke Huisartsenvereniging (LHV) als vertegenwoordigers van huisartsen vinden dat zo’n register onafhankelijk moet zijn en moet aansluiten bij het functie- en competentieprofiel en ruimte moet bieden voor huisartsen om mee te denken. Omdat het huidige voorstel voor een register niet aan die voorwaarden voldoet, kan de LHV het register niet steunen. Dat schrijft de LHV en het NIP (Nederlands Instituut Psychologen) in een gemeenschappelijke persverklaring.

De LHV, het NIP en InEen zeggen te hebben geprobeerd om met de partijen die de POH’s-GGZ vertegenwoordigen (NVvPO, LV POH-GGZ, BPSW, V&VN) tot een register te komen waarbij de onafhankelijkheid is geborgd, dat wil zeggen dat het niet direct gekoppeld is aan het lidmaatschap van een vereniging. Ook willen die organisaties dat het register aansluit op het functie- en competentieprofiel van de POH-GGZ, dat wil zeggen dat het register beschikbaar is voor mensen die aan dat functie- en competentieprofiel voldoen. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat huisartsen(organisaties) kunnen meedenken over het register, in een commissie van deskundigen.

De LHV: ”Helaas moeten we constateren dat aan deze voorwaarden niet wordt voldaan met het huidige voorstel. Als huisartsenorganisaties LHV, InEen en Psyhag (kaderhuisartsen ggz) hebben we gezamenlijk het standpunt ingenomen dat we dit register dus niet kunnen steunen. We hebben dat aan de vertegenwoordigers van de POH’s-GGZ laten weten.”

Gevolgen voor de praktijk?

Met de huidige stand van zaken vindt de LHV dat de kwaliteit van de POH-GGZ voldoende gegarandeerd is als het functieprofiel (https://www.lhv.nl/product/functie-en-competentieprofiel-voor-poh-ggz/) wordt gevolgd en de opleidingsrichtlijnen hanteert die er al zijn.

De huisarts wordt gevraagd de POH-GGZ te informeren dat inschrijving in het register (op dit moment nog) niet nodig is. Mocht in de toekomst de opzet van het register worden aangepast, dan kan inschrijving op een later moment altijd nog.

De zorgverzekeraars zijn geïnformeerd dat er (op dit moment) geen onafhankelijk register is, waardoor inschrijving niet mogelijk is en dat de huisartsen er daarom op rekenen dat de verplichting  van de POH-GGZ eveneens vervalt.

Kwaliteitstoets

De kwaliteit van de POH-GGZ is voldoende gegarandeerd als het functieprofiel en de opleidingsrichtlijnen worden gehanteerd die er al zijn. Wij blijven voorstander van een onafhankelijk register. Zonder een dergelijk register zijn er echter voldoende andere middelen om te toetsen of een POH-GGZ voldoet aan de kwaliteitseisen. Deze kwaliteitseisen zijn:

* De POH-GGZ voldoet aan het functie en competentieprofiel POH-GGZ, vastgesteld in 2020.

* De POH-GGZ heeft een relevante vooropleiding gevolgd, hieronder vallen diverse vooropleidingen waaronder de master Psychologie.

* Én de POH-ggz heeft een certificaat tot POH-GGZ behaald bij een Nederlandse Hogeschool onder de koepel van de Samenwerkende Hogescholen of RINO (-groep Utrecht, Zuid of Amsterdam).

* Én de POH-GGZ heeft relevante werkervaring binnen de (brede) ggz gedurende minimaal 2 jaar.

Bron: LHV (https://www.lhv.nl/actueel/nieuwsberichten/huisartsenorganisaties-onafhankelijk-poh-ggz-register-blijkt-niet-haalbaar/) / NIP (https://www.psynip.nl/actueel/nieuws/2022/onafhankelijk-poh-ggz-register-blijkt-niet-haalbaar/)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

psycholoog psycholoog