Rechter: HSK mocht behandeling 'burn-out' wél declareren

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft HSK Groep ten onrechte een boete opgelegd vanwege de declaraties die zij in de periode 2013 tot 2015 indiende. Dat bepaalde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vorige week.

HSK stelde bij patiënten de diagnose Ongedifferentieerde somatoforme stoornis (OSS). Deze patiënten hadden psychische en lichamelijke stress-klachten, gerelateerd aan hun werksituatie die langer aanhielden (burn-out). De behandeling van een burn-out wordt niet vergoed, maar de behandeling van OSS wel. Volgens NZa had HSK deze behandelingen niet bij de ziektekostenverzekeraars mogen declareren en dat was voor NZa de reden om HSK een boete op te leggen.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vindt de boete onterecht. In de jaren 2013 tot 2015 was namelijk niet duidelijk dat deze manier van declareren fout was. Er bestond toen medisch verschil van inzicht over de diagnose en behandeling van deze patiënten die langdurig lichamelijke klachten hadden die verband hielden met werk- of privéstress. Het CBb schrapt daarom de boete.

Principekwestie

Voor HSK was het een principekwestie schrijft de organisatie op haar website: ofwel de wet- en regelgeving was duidelijk en dan voldeed (en voldoet) HSK daar uiteraard aan, ofwel de wetgeving was niet duidelijk, maar dan mag er geen boete worden opgelegd en is het aan de wetgever om eerst te zorgen voor duidelijkheid. 

In een persbericht uit 2018 schreef HSK er van overtuigd te zijn, dat de betreffende declaraties rechtmatig zijn ingediend. HSK vond daarnaast dat het boetebesluit van de NZa onzorgvuldig tot stand is gekomen. Bovendien zou de uitspraak van de NZa grote onzekerheid veroorzaken voor de gehele ggz-sector, de verwijzers en vele patiënten met ernstige psychische klachten. Directeur Martin Dekker van HSK destijds: ‘De beschuldiging van de NZa raakt ons in onze professionaliteit, onze wetenschappelijke overtuigingen en in onze goede eer en naam. Wij bestrijden de conclusies van de NZa en de wijze waarop deze tot stand zijn gekomen. Wij gaan dan ook de beschuldiging en de boete juridisch aanvechten.’

Voor de volledige uitspraak: De Rechtspraak (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CBB:2022:298)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

wetgeving GGZ wetgeving GGZ