Aanmelding corona meerkosten-regeling: ggz-instellingen laten geld liggen

Tot op heden hebben nog weinig ggz-instellingen gereageerd op een onderzoek naar de verklarende factoren van die meerkosten. Dat schrijft Zorgverzekeraars Nederland, dat daarom heeft besloten de deadline nog eenmaal te verlengen tot 27 juni 2022. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) doet een laatste oproep aan ggz-instellingen om te reageren.

Aanbieders die zich niet tijdig aanmelden, kunnen nadien geen beroep meer doen op de nog vast te stellen meerkostenvergoeding 2021. Het gaat om ggz-instellingen met een Zvw-jaaromzet tussen € 1 en € 10 miljoen. De Nederlandse ggz, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Zorgverzekeraars Nederland hebben afgesproken om eerst onderzoek te doen naar de aard van de meerkosten in de corona-periode 2021, voordat de definitieve regeling wordt vastgesteld.

Onvoldoende respons

Zorgverzekeraars willen via Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ook voor 2021 een Zvw-meerkostenregeling treffen voor zorgaanbieders die ggz leveren. Voor een adequate regeling is met de Nederlandse ggz en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) afgesproken dat er nader onderzoek gedaan wordt naar de verklarende factoren voor meerkosten in de corona-periode 2021 om zo een normatieve meerkostenregeling op te kunnen stellen. Een valide (correct en voldoende) respons is daarbij als vereiste gesteld om zo tot een adequate en representatieve regeling te komen.

”Bij onvoldoende (valide) respons is er geen representatieve basis voor het bepalen van een vergoedingspercentage. In dat geval zal geen meerkostenvergoeding plaatsvinden, ook niet voor de aanbieders die wel een valide respons hebben ingediend”, schrijft ZN.

ZN: ”Helaas hebben wij, ondanks verlenging van de eerder gestelde deadline, moeten constateren dat de respons zoals beoogd onvoldoende is gebleken. Echter, omdat we vanuit verschillende aanbieders en signalen toch de behoefte voor een meerkostenregeling vernemen, is besloten om een alternatieve regeling aan te bieden voor diegenen waarvoor die noodzakelijk is.
Om iedere aanbieder (met een jaaromzet tussen € 1 miljoen en € 10 miljoen – zie bijlage 1 voor de in aanmerking komende ggz-aanbieders) – nog één keer de kans te geven zich aan te melden voor deze regeling, wordt de inschrijftermijn eenmalig verlengd tot en met 27 juni 2022.”

Kijk hier een overzicht van de betreffende instellingen, de verstuurde brief en het uitvraagformulier. (https://www.zn.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?newsitemid=7675740160)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

corona-geld corona-geld