Virtual Reality mogelijk behulpzaam bij behandeling Post-Intensive Care Syndroom

Het IJsselland ziekenhuis gaat samen met acht andere ziekenhuizen uit de regio onderzoek doen of een Intensive Care-specifieke Virtual Reality interventie kan helpen bij het verminderen van de psychische klachten die ontstaan na een Intensive Care opname. Een groot deel van de patiënten die behandeld worden op een Intensive Care ontwikkelen cognitieve, fysieke, en psychische klachten als gevolg van de ernstige ziekte en de Intensive Care opname zelf. Deze klachten worden samen het Post-Intensive Care Syndroom (PICS) genoemd.

”We weten dat voornamelijk de psychische klachten een negatief effect hebben op de kwaliteit van leven van deze patiënten’” schrijft het IJsselland ziekenhuis op haar website, ”maar er is nog geen bewezen effectieve behandeling. Met de interventie van dit onderzoek worden patiënten virtueel teruggebracht naar de Intensive Care waar zij gelegen hebben en krijgen zij uitleg over de behandeling die zij daar hebben gekregen.”

Het gebruik van de VR-interventie is volgens het IJsselland Ziekenhuis aangetoond veilig en erg gewaardeerd door patiënten. ”We hebben voor het onderzoek van de Intensive Care in het IJsselland Ziekenhuis een VR-film ontwikkeld. De huidige fase van het onderzoek is bedoeld om te kijken of het ook daadwerkelijk zorgt voor minder psychische klachten en een verbetering van de kwaliteit van leven. Ook onderzoeken we op welk moment de interventie het beste kan worden ingezet: vroeg na IC-ontslag (binnen twee weken) of tijdens een bezoek aan de nazorgpolikliniek (drie maanden na het ontslag van de IC).”

Bron: IJsselland Ziekenhuis (https://www.ysl.nl/het-ziekenhuis/nieuws/nieuwsberichten/)

Lees ook:
Lichamelijke klachten, maar ook angst, depressie, PTSS en cognitieve problemen na verblijf op de IC (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3854858/nieuws/lichamelijke_klachten_maar_ook_angst_depressie_ptss_en_cognitieve_problemen_na_verblijf_op_de_ic.html?page=3)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

virtual reality virtual reality