Moties over de ggz in het tweeminutendebat

Tijdens het tweeminutendebat ggz op dinsdag 31 mei (hier terug te kijken (https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/ggz-maatschappelijke-opvang-su%C3%AFcidepreventie-3)) zijn een aantal moties ingediend. Zo probeerden Kamerleden minister Helder ertoe te bewegen om sluiting van ggz-afdelingen te voorkomen terwijl de NZa onderzoek doet naar de oorzaken van de sluiting. De NZa kijkt daarbij of er een patroon zit van oorzaken die instellingen ertoe brengen een sluiting te overwegen. Helder vindt dat ze niet op de stoel van ggz-bestuurders kan zitten en wijst op de verantwoordelijkheid van instellingsbesturen en zorgverzekeraars. Zij moeten een afweging maken over welke zorg beschikbaar moet zijn en over of dat binnen een organisatie in stand te houden is. Wel wil ze het aanbod goed in kaart brengen. 

Er werden zes moties (https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/plenaire_vergaderingen/details/activiteit?id=2022A04046) ingediend, door Lisa Westerveld (Groenlinks); Rens Raemakers (D’66); Joba van den Berg (CDA); Caroline van der Plas (BBB). Een aantal moties werd mede-ondertekend door andere partijen.

Algemene strekking was de vraag aan de Minister om sluiting van instellingen te voorkomen, meer regie te nemen en zorg te dragen voor een betere ggz. Dinsdag 7 juni wordt er over de moties gestemd.

In het debat maakte de Minister duidelijk dat zij geen mogelijkheid om de sluiting en inkrimping van zeer gespecialiseerde klinieken in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) te voorkomen. Zij zegt niet ”op de stoel te kunnen gaan zitten” van zorginstellingen, die zelfstandig dit soort keuzes maken. Wel gaat zij praten met betrokken partijen. Onder meer met de behandelaren en patiënten van de actiegroep Red de ggz, die de Kamer een petitie met 21.500 handtekeningen aanbood.

Minister Helder heeft daarnaast de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevraagd om te controleren of er een patroon zit in de sluitingen en of er voldoende alternatieven beschikbaar zijn voor mensen die hun zorg verliezen.

Het gaat bij de sluitingen om klinieken waar mensen met complexe psychische problemen intensief worden behandeld. Mensen die onvoldoende baat hadden bij voorafgaande, lichtere trajecten. Voorbeeld is het Centrum voor Psychotherapie (CVP) in Lunteren, een van de weinige plekken in Nederland waar mensen met persoonlijkheidsstoornissen terechtkunnen. Over exact een maand moet het CVP zijn deuren sluiten, tot verontwaardiging van patiënten en personeel.

Bron: De Nederlandse ggz / Tweede Kamer.nl / NOS

Lees ook: Het commissiedebat ggz, maatschappelijke opvang en suïcidepreventie (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4043134/nieuws/het_commissiedebat_ggz_maatschappelijke_opvang_en_suicidepreventie.html?page=1)

Kamercommissie 2 Kamercommissie 2