Staatssecretaris over 'papieren meisje': gespecialiseerde hulp op een andere schaal organiseren

”Niet acceptabel dat die passende hulp er niet is”, ”Als een jongere jeugdhulp nodig heeft vind ik dat de hulpverlening ouders daar actief bij moet betrekken. Dat deze ouders hebben ervaren dat er vooral over hen in plaats van met hen gesproken werd vind ik niet juist”, ”Uit gesprekken met jongeren weet ik dat er jongeren zijn die slechter uit de gesloten jeugdhulp komen dan toen ze er terecht kwamen.”

Dat is de teneur van de antwoorden de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Maarten van Ooijen op Kamervragen van Lisa Westerveld (GroenLinks) naar aanleiding van een artikel in de Leeuwarder Courant (https://lc.nl/friesland/Het-papieren-meisje-27630979.html) van 23 april. Daarin wordt beschreven hoe een 14-jarig meisje meermaals opgenomen werd in gesloten jeugdzorginstellingen en daar slechter uit kwam dan ze erin ging. Behandeling en diagnosestelling kwamen volgens de kinderrechter (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4016479/nieuws/rechter_beeindigt_opname_in_gesloten_jeugdzorg_van_15-jarige_vanwege_inhumane_situatie.html?page=1) niet van de grond. Die uitte eind vorig jaar tijdens twee zittingen kritiek op de verantwoordelijken: Jeugdhulp Friesland en de gemeente Noardeast-Fryslân.

Vanaf eind 2025 landelijk inzicht en overzicht

De Staatssecretaris erkent dat er onvoldoende zorg aanwezig is en ook dat het ontbreekt aan adequate gegevens over hoeveel zorg er tekort is. Hij vestigt zijn hoop op een aantal initiatieven die er lopen: ”Het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (OZJ) is in opdracht van VNG en VWS bezig met het aanpakken van wachttijden in de regio. Het verkrijgen van inzicht en overzicht gebeurt dus in eerste instantie regionaal, zodat gemeenten en regio’s kunnen sturen. De regionale beelden bij elkaar moet ook een landelijk beeld kunnen geven over hoe het met de wachttijden staat. Eind dit jaar wordt een eerste ‘basis’ dashboard aan de gemeenten beschikbaar gesteld, gevuld met de beschikbare basisinformatie per regio uit het berichtenverkeer. Daar moeten zij mee aan de slag. Voor enkele regio’s ligt er dan al een volledig gevuld dashboard. De komende jaren moet dit voor steeds meer regio’s beschikbaar komen. We verwachten dat vanaf eind 2025 landelijk inzicht en overzicht beschikbaar is.”

Heel concreet wordt de Staatssecretaris niet: ”Om ervoor te zorgen dat daarin verbetering komt gaan we gespecialiseerde hulp die regionaal of landelijk slechts voor een aantal kinderen nodig is, op een andere schaal zo simpel en effectief mogelijk organiseren. We gaan de regionale inkoop van specialistische zorg verplichten en specifieke vormen van hoog specialistische zorg landelijk organiseren. Op korte termijn publiceert de VNG een quick scan hierover.”

Lees hier de hele Kamerbrief (https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2022/06/01/antwoorden-op-vragen-over-het-bericht-het-papieren-meisje/antwoorden-op-vragen-over-het-bericht-het-papieren-meisje.pdf)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

papieren meisje papieren meisje