Gokwebsites ondernemen nauwelijks actie tegen gokverslaving

Gokwebsites als Toto, Kansino en Betcity schieten tekort met hun wettelijke gokbescherming. Nederlanders kunnen tienduizenden euro’s per maand verspelen, ook op overheidsgoksites. Het gaat om websites die bekend zijn van bijvoorbeeld Koning Toto, oud-voetballers (Betcity) of de confettiregens (Kansino). Dat zegt het journalistieke onderzoeksplatform Pointer. 

Sinds 1 oktober vorig jaar mogen Nederlanders legaal op dit soort sites wedjes zetten of roulette spelen. In ruil moeten de gokbedrijven voorkomen dat spelers verslaafd raken, bijvoorbeeld door te monitoren hoe vaak en hoeveel geld iemand stort. Lijkt een consument zich te verliezen, dan moet het gokbedrijf ingrijpen.

Verliezen

Maar dat ingrijpen gebeurt onvoldoende. Pointer ontdekte dat een speler bij Betcity ruim 40.000 euro kon vergokken zonder dat de site ingrijpt. Ook staatsdeelneming Toto liet dezelfde gokker in korte tijd 15.000 euro vergokken, terwijl bekend was dat het om een probleemspeler ging.

Toto liet de klant bewust doorspelen, en probeerde contact te krijgen met doel dat de verslaafde speler weer een gewone recreatieve gokker zou worden, verklaart directeur Niels Onkenhout (Nederlandse Loterij). “Anders gaat de speler naar ergens anders, of naar de illegaliteit.”

Uitschrijven

Deze aanpak werkt niet, zeggen ex-gokverslaafden tegenover Pointer. Wie veel gokt, hoort niks of krijgt enkel een vrijblijvend mailtje of belletje. En zeker verslaafden zullen dat snel negeren. Pointer laat verschillende (ex-)gokkers aan het woord die ervaarden dat de sites geen hulp aanboden of een serieuze poging deden hen te laten stoppen.

Bescherming

Verslavingsdeskundigen horen vaker dat het misgaat. “Spelers zijn nu onvoldoende beschermd”, zegt Tony van Rooij, onderzoeker van het Trimbos-instituut tegen Pointer. Gokken is gelegaliseerd zodat spelers beter beschermd zijn dan toen gokken illegaal was. Maar in de praktijk is daar volgens Trimbos weinig van te merken.

De Tweede Kamer maakt zich al langer zorgen over het gokbeleid en ook de Kanspelautoriteit ziet serieuze problemen. Zo tikte de toezichthouder deze maand gokbedrijven op de vingers omdat goksites spelers te veel geld laten verspelen. Dat kan witwassen in de hand werken, en is een teken dat preventie niet altijd goed gaat.

Bron en voor het hele artikel: Pointer (https://pointer.kro-ncrv.nl/gokken-bescherming-reclame-gokssites-verslaving)

Lees ook:
Helpt de wet ’Kansspelen op afstand’ voldoende tegen gokverslaving? (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3999955/nieuws/helpt_de_wet_kansspelen_op_afstand_voldoende_tegen_gokverslaving.html?page=4)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

verslaving gokken 1 verslaving gokken 1