Aantal meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in jeugdzorg neemt toe.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft sinds 2018 ruim 400 meldingen ontvangen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg. In de helft van de 414 gevallen is de vermeende dader een andere jongere en in bijna een kwart van de voorvallen gaat over ontoelaatbaar gedrag door hulpverleners. Dat blijkt uit inspectiecijfers die Argos (https://www.vpro.nl/argos/lees/onderwerpen/artikelen/2022/nog-steeds-veel-jongeren-in-jeugdzorg-slachtoffer-van-misbruik.html) opvroeg.

De aard van de meldingen varieert van seksueel getinte Whatsapp-berichten tot aanranding en verkrachting. Om hoeveel jongeren het precies gaat is op basis van de meldingen alleen niet te zeggen. Een melding kan over meerdere slachtoffers gaan. Ook melden een zorginstelling en een ouder soms hetzelfde incident, waardoor dubbelingen kunnen ontstaan.

Glijdende schaal

Volgens Inspecteur Selini Roozen (IGJ) zijn dit vaak hulpverleners die maar iets ouder zijn dan de jongeren aan wie ze zorg verlenen. Roozen: ‘Dat zijn soms stagiaires of een jonge jeugdzorgwerker die verliefd wordt op iemand aan wie hij of zij zorg verleent en zelf ook nog volop seksueel in ontwikkeling is. Dan zie je een glijdende schaal waarbij een zorgverlener in eerste instantie een vriendschapsverzoek via sociale media accepteert. Er wordt wat uitgewisseld. Ze zeggen: ‘zullen we een keertje samen koffiedrinken?’ Vervolgens ontstaat er een vriendschap die uiteindelijk uitmondt in seksueel grensoverschrijdend gedrag.’

Een kleiner deel van de meldingen gaat volgens Roozen over hulpverleners die doelbewust kinderen misbruiken. ‘Er zijn mensen die bijvoorbeeld al eerder in een andere sector hebben gewerkt en daar ook slachtoffers hebben gemaakt. Bijvoorbeeld iemand die in het onderwijs heeft gewerkt, daarna in de zorg gaat werken en dan iemand seksueel misbruikt.’

Volgens Roozen zijn slachtoffers soms hele jonge kinderen. ‘Vanaf zeven, zelfs nog jonger. Maar het komt ook voor dat het gaat om een jeugdige van bijvoorbeeld 16.’

Stijging meldingen

De IGJ erkent dat het aantal signalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in jeugdhulp stijgt. Vergeleken met een tien jaar geleden verdubbelde het jaarlijkse aantal meldingen. Tussen 2011 en 2013 ontving de Inspectie jaarlijks tussen de 33 en 59 meldingen, van 2018 tot april 2022 ging het om 75-115 gevallen.

Toch is er waarschijnlijk sprake van onderrapportage. Kinderen durven seksueel grensoverschrijdend gedrag niet altijd aan te kaarten. Ook hulpverleners merken het niet op. Roozen: ‘Het valt op dat veel meldingen komen uit open- en gesloten instellingen. Dat maakt dat je je kunt afvragen: wat ontvangen we dan niet? Vooral van die jongeren die in zorg zijn bij een kleine zorginstelling waar niet zoveel collega’s zijn. Of plekken waar jongeren een-op-een behandeling ontvangen. Dat maakt dat je wat achter de oren krabt, want we weten dat daar een risico zit.’

Bron en voor het hele artikel: Argos (https://www.vpro.nl/argos/lees/onderwerpen/artikelen/2022/nog-steeds-veel-jongeren-in-jeugdzorg-slachtoffer-van-misbruik.html)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

kindermishandeling kindermishandeling