Als je blijft denken: 'Ik heb iets dat moet worden opgelost', kom je niet verder

Door: José Hoekstra

Over de ‘Gids Aanvullende Behandelingen voor de Geestelijke Gezondheid’

 

Onlangs verscheen een handige en informatieve gids over vele verschillende complementaire behandelwijzen voor de geestelijke gezondheid, uitgegeven bij Stichting Gezond Leven en samengesteld door Marisca van den Burgh. Zij werkt al sinds 2005 als vrijwilliger voor de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen en is door dit werk aan deze gids gaan werken Marisca vertelt over hoe deze gids tot stand gekomen is en wat de toepassing ervan is.

Gereedschappen en mogelijkheden

“Het boek is zeker geen panacee voor al uw kwalen, zo heb ik het niet geschreven. Het is een boek vol gereedschappen en mogelijkheden aan alternatieve en complementaire behandelwijzen die mensen kunnen toepassen naast een reguliere behandelwijze.
Er zijn 12 hoofdstukken met verschillende richtingen. Zo is er een hoofdstuk over voedingssupplementen, één over het gebruik van kruiden, één over ‘lichaamswerk en massage’, een hoofdstuk over meditatie, yoga en aanverwante methoden, enzovoorts. Het zijn de richtingen waar wij bij de Infolijn in de praktijk de meeste positieve feedback over krijgen. Het boek is zeker niet compleet. Zo heb ik bijvoorbeeld nog niets opgenomen over de meer technologische benaderingen zoals NLP en Neurofeedback. Wie weet komt dat in een nieuwe druk er nog bij. Voor het boek heb ik de richtlijnen gehanteerd die we bij de Infolijn ook hanteren: dat wil zeggen dat ik alleen richtingen en behandelwijzen vermeld heb waarvan beroepsverenigingen bestaan met klacht- en tuchtrecht. Bovendien verwachten wij van behandelaars dat ze een opleiding op minimaal Hbo-niveau hebben gevolgd.”

Het ontstaan van de gids

“Zo rond 2010 ben ik al begonnen met het verzamelen van de eerste gegevens, maar uiteindelijk heb ik de laatste acht jaar echt aan dit boek gewerkt. Er waren veel vragen van collega’s bij de Infolijn over psychische problematiek, zodat ik me daar verder in ben gaan scholen, een post hbo-opleiding klinische psychologie.
Het boek is mede gebaseerd op de ervaringen die ik jarenlang gehoord heb van cliënten die met psychische problematiek de Infolijn benaderden. Ook mijn persoonlijke ervaring speelt een rol, zodat je zult zien dat bijvoorbeeld het hoofdstuk over Cranio-Sacraaltherapie veel uitgebreider is dan dat over Haptotherapie. Ik had zelf veel baat bij Cranio-Sacraaltherapie en hoorde daar veel goeds over van andere bellers. Keuzes maken over wat wel en wat niet er in moest bleef lastig, en is natuurlijk ook op al die persoonlijke ervaringen gebaseerd.
Het meeste werk is gaan zitten in het uitzoeken wat betrouwbare behandelwijzen waren. Dat betekent veel websites vergelijken, handboeken raadplegen, soms mensen nabellen en ervaringen van cliënten vergelijken.

Wij noteren ook omstreden behandelaars en klachten bij de Infolijn. Zo kan het zijn dat een bepaalde richting in het algemeen prima bekend staat, maar wij wel gebeld zijn door mensen die zich opgelicht voelden door een praktijk die duizenden euro’s vroeg voor behandelingen. Dat houden we dan bij, zo kunnen wij het kaf van het koren scheiden.”

De farmaceutische lobby

“In Nederland lopen we eigenlijk wat achter ten aanzien van andere landen, zoals Rogier Hoenders in zijn voorwoord ook schrijft. Het integraal werken, waarbij reguliere behandelaars ook gebruikmaken van complementaire behandelingen is hier nog niet zo ver ontwikkeld.

Dat komt helaas onder andere door de farmaceutische lobby. De Vereniging tegen de Kwakzalverij voert (tot voor kort onder aanvoering van een emeritus-hoogleraar psychiatrie) een ware oorlog tegen reguliere behandelaren die ook complementair werken.

Omdat de meeste complementaire behandelingen maar deels vergoed worden verwijs ik bij de Infolijn nog wel regelmatig door naar psychologen of psychotherapeuten die aangesloten zijn bij de LVVP, de Landelijke vereniging voor Vrijgevestigde Psychotherapeuten. Daar zitten gelukkig ook wel therapeuten tussen die aangeven ook bepaalde complementaire methoden te gebruiken of te respecteren.”

Een leergierige houding

“Desondanks lijkt de vraag naar complementaire behandelingen alleen maar toe te nemen. Veel mensen zijn op zoek naar manieren om hun medicatie te verminderen, of lopen vast op behandelingen die alleen gericht zijn op praten. Complementaire behandelwijzen bieden dan een veel holistischer benadering. Als mensen bijvoorbeeld kunstzinnig ingesteld zijn voelen ze zich mogelijk meer thuis bij een antroposofische benadering.

Altijd adviseer ik: vraag eerst een vrijblijvend gesprek aan, luister naar iemands stem, hoe voelt iemand voor je. Bepaal dan of je verder wil met iemand, voordat je direct veel geld kwijt bent. Zo zou ik ook adviseren om dit boek te gebruiken. Lees het door en kijk wat er klikt bij je, wat spreekt je aan, wat voelt goed. Er is nooit een 100% pasklare oplossing.

Zelf heb ik een leergierige houding naar alles wat er is op complementair gebied, en zo wil ik de lezer ook uitnodigen naar het boek te kijken. Ik zou iedereen aanraden in ieder geval de inleiding en het voorwoord van Rogier Hoenders te lezen en liefst het eerste hoofdstuk. Dat gaat over de positieve gezondheid zoals geformuleerd door Machteld Huber. Het lezen van dit hoofdstuk kan helpen om je eigen gezondheid meer in een kader te plaatsen. Het is verleidelijk om in het register achterin te zoeken bij een bepaalde term en dan alleen dat op te zoeken. Maar zolang je blijft denken: ik heb iets en dat moet opgelost worden, kom je vaak niet verder. Leren omgaan met de uitdagingen die op je pad komen, het leven met alle haken en ogen en de pijn die er ook is, is een onderdeel van je levensloop, maar het is ook een schatkist waaruit je kunt putten. Alles wat gezien wordt als probleem kan je ook een rijker mens maken waarmee je iets bij kunt dragen aan de samenleving. Het is als het ware je wapenuitrusting voor het leven.

Ik hoop dat deze gids bij kan dragen aan kennis over complementaire behandelwijzen bij reguliere behandelaars en bij cliënten als naslagwerk. Ook bij opleidingen zou hij gebruikt kunnen worden.”

 

Gids Aanvullende Behandelingen voor de Geestelijke Gezondheid Gids Aanvullende Behandelingen voor de Geestelijke Gezondheid