Medewerker HVO-Querido in Amsterdam overleden na (vermoedelijke) mishandeling

Een medewerker van de Amsterdamse hulpverleningsorganisatie HVO-Querido is zondag overleden aan zijn verwondingen na een mishandeling. De 65-jarige Amsterdammer werd vorige week maandag zwaargewond aangetroffen op de Hoofdweg in West. Dat schrijft (onder andere) Het Parool.
Het Openbaar Ministerie bevestigt aan AT5 dat een 41-jarige man uit Amsterdam vast zit op verdenking van doodslag.

De Amsterdammer werd vorige week maandag rond 16.00 uur zwaargewond aangetroffen op straat, waarna hij met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar bleek hij zwaar hoofdletsel te hebben. Volgens de woordvoerder van HVO-Querido is het slachtoffer niet meer aanspreekbaar geweest.

De verdachte werd dezelfde dag nog aangehouden. Hij werd 12 mei voorgeleid voor de rechter-commissaris, die besloot dat hij nog zeker twee weken langer vast moet zitten.

HVO-Querido

Wat zich precies heeft afgespeeld is nog onduidelijk. Of de medewerker door een cliënt is mishandeld, zoals buurtbewoners volgens AT5 hebben verklaard, kan zowel HVO-Querido als het OM niet bevestigen. Wel laat de woordvoerder van HVO-Querido aan AT5 weten dat de dood van hun medewerker ‘gelinkt’ is aan zijn werk. De organisatie is daarom een zogenoemd calamiteitenonderzoek gestart.

De advocaat van de verdachte laat aan AT5 weten dat de man in het huis woonde via HVO-Querido.  Hij vindt de verdenking die er is tegen zijn cliënt mager, volgens hem staat het op dit moment nog helemaal niet vast dat zijn cliënt erbij betrokken is geweest. ”Mijn cliënt zegt een ’aanval’ te hebben gekregen en dat hij zijn bewustzijn is verloren. Toen hij bijkwam trof hij zijn begeleider gewond aan in de voortuin, toen heeft hij meteen 112 gebeld”, zegt hij tegen AT5. Komende maandag besluit de rechtbank of de verdachte langer vast blijft zitten.

Collega’s hebben ‘geschokt’ gereageerd op het overlijden, meldt de woordvoerder. Het 65-jarige slachtoffer was al twintig jaar werkzaam bij HVO-Querido, op dit moment vooral op hun locatie aan de Leibnizstraat in Nieuw-West. De Amsterdammer begeleidde mensen in een kwetsbare situatie.

Bron: AT5 (https://www.at5.nl/artikelen/215191/begeleider-hvo-querido-65-overleden-na-mishandeling-op-hoofdweg) / Het Parool (https://www.parool.nl/amsterdam/medewerker-hvo-querido-65-overleden-na-mishandeling-in-west~bab51f51)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

politie GGZ politie GGZ