Groningse zorgondernemer die zichzelf miljoenen uitkeerde, stapt op

De directeur van De ZorgZaak legt zijn functie neer. De ZorgZaak is het moederbedrijf van het inmiddels failliete MartiniZorg. De zorgdirecteur raakte vorige week in opspraak (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4033199/nieuws/een_zorgondernemer_die_zichzelf_miljoenen_uitkeert_daar_is_niets_illegaals_aan.html?page=1) toen bekend werd dat hij miljoenen euro’s aan zorggeld naar zijn persoonlijke bv had overgemaakt.

In een mail aan werknemers, in handen van Dagblad van het Noorden, zegt Slot terug te treden naar aanleiding van het faillissement van MartiniZorg. Een woordvoerder van De ZorgZaak bevestigt het aftreden van Slot, maar mag geen verdere uitspraken doen.

MartiniZorg ging in januari van dit jaar failliet. Dat gebeurde nadat het bedrijf in de jaren daarvoor meerdere keren onder toezicht van de inspectie kwam te staan. Zo waren er twijfels over de kwaliteit van zorg en de hoge winsten die het bedrijf maakte.

’Bewust aangestuurd op faillissement’

Naast bestuurder van De ZorgZaak is de directeur ook aandeelhouder van de zorginstelling. Uit onderzoek van RTV Noord bleek vorige week dat hij ruim twee miljoen euro aan zorggeld uit dochterbedrijven naar zijn eigen bv uitkeerde, in de vorm van dividend. Volgens (ex-)werknemers haalde hij met opzet geld uit MartiniZorg. ’Hij stuurde bewust aan op een faillissement.’ Op de vraag of hij ook na zijn aftreden een aandeel in het bedrijf houdt, wil Slot geen antwoord geven.

Verschillende fracties in de Groninger gemeenteraad willen weten of de gemeente aan hem kan vragen - of hem desnoods dwingen - inzage te geven in hoe het uitgekeerde geld is besteed. Ook willen de partijen weten of (een deel van) het zorggeld teruggevorderd kan worden. De bestuurder zelf zegt dat het geld is gebruikt om andere zorgprojecten mee te financieren. Als voorbeeld noemt hij de opzet van een gezondheidscentrum in Hoogeveen en het Vitaliteitsoord in Frederiksoord. Bewijs daarvoor leverde hij vorige week niet.

RTV Noord vroeg naar aanleiding van zijn vertrek als directeur en de vragen in de raad opnieuw om openheid van zaken over de bestemming van het uitgekeerde dividend. Als reactie daarop meldt hij donderdag: ’Het zou raadspartijen sieren mij persoonlijk te benaderen.’ De zorgbaas maakte daarbij expliciet duidelijk richting RTV Noord niet van plan te zijn meer openheid van zaken te geven. ’Ik laat het over aan het systeem.’

Niet strafbaar, wel moreel verwerpelijk

Wettelijk gezien is het overigens niet strafbaar wat de bestuurder heeft gedaan. Dankzij de marktwerking in de zorg mogen bv’s hun aandeelhouders ’belonen’. Deskundigen bevestigen dat, maar noemen de hoge bedragen die hij aan zijn eigen bv uitkeerde wel moreel verwerpelijk. ‘Ze suggereren dat ze de maatschappij dienen door zorg te verlenen, maar zij willen alleen zichzelf verrijken’, zegt emeritus-hoogleraar openbare financiën Harrie Verbon hierover tegen RTV Noord.

Bron: RTV Noord (https://www.rtvnoord.nl/nieuws/922274/directeur-martinizorg-die-miljoenen-naar-eigen-bv-overmaakte-legt-functie-neer)

Lees hier eerdere artikelen over zorgfraude (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/zorgfraude)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html). 

geld12 geld12