Ruim 63 miljoen euro voor toponderzoek op gebied van mentale gezondheid

Zeven consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal 142,7 miljoen euro om de komende jaren wetenschappelijk onderzoek te doen in het kader van het programma Zwaartekracht. Minister Dijkgraaf (OCW) stelt deze financiering beschikbaar voor wetenschappelijke consortia die op hun gebied in de wereldtop kunnen meedoen met baanbrekend onderzoek. Drie consortia krijgen geld voor onderzoek dat belangrijk is of kan zijn voor de geestelijke gezondheidszorg.

Met het Zwaartekracht-programma kunnen onderzoekers gedurende tien jaar universitair toponderzoek doen en multidisciplinair samenwerken. Een van de pijlers van het programma is dat over disciplines en universiteiten heen wordt samengewerkt. De wetenschappers zetten gezamenlijk, in consortia, excellente wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s op. Doel van Zwaartekracht is het bevorderen van zwaartepuntvorming van internationaal topniveau.

21,9 miljoen voor onderzoek naar hoe hersenen werken

Een consortium dat onderzoekt hoe hersenen werken onder leiding van Francesco Battaglia, hoogleraar Neuronal networks of Memory aan de Radboud Universiteit, krijgt een Zwaartekrachtsubsidie van 21,9 miljoen.

Het onderzoek: om te begrijpen hoe de hersenen werken, moeten we begrijpen hoe elk onderdeel, van neuron tot hersengebied, zich verhoudt tot de rest van de hersenen en de buitenwereld. Het doel van dit onderzoek is het ontwikkelen van principes, apparaten en methodes om met deze interacties rekening te houden en zo meer te begrijpen over hersenaandoeningen, maar ook stemmingen, emoties en dwangneigingen.
Lees meer... (https://www.radboudumc.nl/nieuws/2022/bijna-22-miljoen-voor-onderzoek-naar-hoe-hersenen-werken)

22 miljoen voor onderzoek naar ’Samen opgroeien’

Het consortium ‘Growing Up Together in Society (GUTS)’, onder leiding van Eveline Crone, hoogleraar Developmental Neuroscience in Society van Erasmus Universiteit Rotterdam, ontvangt 22 miljoen euro. Het doel van dit project is om te ontdekken hoe jongeren succesvol kunnen opgroeien en bijdragen aan de huidige en toekomstige maatschappij. Crone: “Succesvol opgroeien is een puzzel. Het onderzoek naar hersenontwikkeling bij jongeren is veelal individueel gericht. Maar een kind groeit niet individueel op, het is onderdeel van systemen van familie, vrienden, school en maatschappelijke normen. Daarom heeft het grote meerwaarde om kennis hierover met elkaar te verbinden.”
Lees meer... (https://www.radboudumc.nl/nieuws/2022/bijna-22-miljoen-voor-onderzoek-naar-hoe-hersenen-werken)

19,6 miljoen euro voor onderzoek ’Stress: modewoord of sluipmoord?’

Het consortiom Stress-in-Action, onder leiding van Brenda Penninx, hoogleraar psychiatrische epidemiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam ontvangt 19,6 miljoen euro.

Het in kaart brengen van de impact van stress op ons dagelijks leven is noodzakelijk om de volksgezondheid en het welzijn van de bevolking te verbeteren. Want als stress vaak voorkomt en lange tijd hoog blijft, kan dit depressie, angst en burn-out maar ook hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas veroorzaken. Desondanks lijkt stress het ’modewoord’ van het moderne leven. “Dat klinkt heel gewoon en bijna alsof het hebben van stress heel normaal is, maar het beïnvloedt alle aspecten van ons leven”, zegt onderzoeksleider en Amsterdam UMC-hoogleraar Brenda Penninx (psychiatrische epidemiologie): “De meeste mensen hebben zelfs dagelijks te maken met een vorm van stress, met alle negatieve gevolgen van dien.”
Lees meer... (https://vu.nl/nl/nieuws/2022/19-6-miljoen-zwaartekrachtsubsidie-voor-onderzoek-naar-stress)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

financien 5 financien 5