Psychosenet publiceert keuzetool antidepressiva

Antidepressiva zijn een groep medicijnen die invloed hebben op de chemische boodschappers in het brein. Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen hier baat bij kunnen hebben in het kader van angst, depressie, trauma, dwang, psychose, pijn, bedplassen en andere problemen. Dat schrijft Psychosenet, dat deze week een keuzetool presenteerde, die voornamelijk mogelijke bijwerkingen vergelijkt.

Vooraf maken de makers een aantal kanttekeningen. Zo vragen de samenstellers zich af of antidepressiva niet te veel worden voorgeschreven, met name door huisartsen. Ook wordt er op gewezen dat degene die het middel voorschrijft niet alleen verstand moet hebben van het voorschrijven, maar ook van het afbouwen.

Een probleem van antidepressiva is, volgens de samenstellers, dat artsen mensen makkelijk op een antidepressivum zetten, maar weinig vaardigheden en aandacht hebben voor hoe je mensen er weer vanaf kunt halen (de-prescribing). Patiënten blijven daardoor niet zelden tientallen jaren op een middel. Hierdoor verandert het brein en kunnen mensen niet meer stoppen vanwege het optreden van heftige onttrekkingsverschijnselen als ze proberen te stoppen.

Huisartsen hebben in de praktijk weinig kennis en ervaring op het gebied van antidepressiva, stelt Psychosenet. Ook psychologen schrijven niet zelden een antidepressivum voor via de huisarts – maar ook zij hebben te weinig kennis en ervaring.

Met name middelen als paroxetine (seroxat) en venlafaxine (efexor) gaan gepaard met onttrekkingsverschijnselen als mensen willen stoppen. Deze middelen worden door PsychoseNet dan ook ontraden.

Bottom line, aldus Psychosenet: antidepressiva kunnen soms zeker helpen, maar wees kritisch voordat je een antidepressivum accepteert, met name bij de huisarts / psycholoog. 

Ga hier naar de website van Psychosenet, de waarschuwingen en de keuzetool. (https://www.psychosenet.nl/vergelijk-bijwerkingen-met-de-antidepressiva-keuzetool/)

Al eerder stelden psychiater Christiaan Vinkers en ziekenhuisapotheker Roeland Vis een website samen met betrouwbare informatie over antidepressiva. Die website is hier te vinden (https://antidepressiva.nl/).

Lees hier onze eerdere artikelen over antidepressiva (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/antidepressiva)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

medicatie 4 medicatie 4