Over alexithymie, autisme en het moeilijk herkennen van emoties

Een nieuwe aflevering van Stoorzender De Podcast

 

”Autisten zijn robots en hebben geen gevoel’. Het is een hardnekkig vooroordeel, dat natuurlijk hartstikke fout is. Het is wel zo dat een hoop autisten (of mensen met autisme), het lastig vinden om emoties te herkennen. Dit heet met een moeilijk woord alexithymie.”
Daar hebben Claire en jeroen, van Stoorzender de Podcast, het in hun nieuwe aflevering over met Sylvana van Zweeden, oprichter van het platform ’Wereld van Autisme’. Natuurlijk hebben ze het naast dat ene moeilijke woord ook over autisme en sluiten ze af met een aantal volg- en mediatips.
 

Over Stoorzender de Podcast

Stoorzender de Podcast wordt gemaakt door Claire de Groot en Jeroen Sturing. Claire kampt een groot deel van haar leven al met mentale stoornissen. Ze genas van anorexia, maar heeft nog steeds last van depressies en een dwangstoornis. Ooit is ze gediagnostiseerd met een persoonlijkheidsstoornis, maar onlangs is de diagnose autisme gesteld. In de afleveringen van Stoorzender de Podcast onderzoeken ze waar ze tegenaan lopen en vechten ze voor meer openheid rondom mentale gezondheid.

In eerdere afleveringen kwamen een groot aantal (ervarings-)deskundigen aan het woord, onder andere  Floortje Scheepers; Charlotte Bouwman; Anne Fleur Dekker; Amber Brantsen; Lisa Westerveld; Menno Oosterhoff, Aafke Romeijn en Jason Bughwandass.

Ga hier naar de site van Stoorzender de Podcast (https://www.stoorzenderpodcast.nl/)

De podcast over alexithymie en autisme vind je hier (https://www.stoorzenderpodcast.nl/podcast/episode/2c062f7f/s03e10-over-het-moeilijk-herkennen-van-emoties-en-autisme-met-sylvana-wereld-van-autisme)

Lees hier het interview dat GGZ Totaal anderhalf jaar geleden had met Jeroen en Claire. (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3797490/nieuws/mensen_vertellen_dat_ze_door_onze_podcast_over_hun_eigen_problemen_zijn_gaan_praten.html?page=1)

Stoorzender de Podcast Stoorzender de Podcast