Implementatietraject voor herdiagnostiek bij patiënten met ernstige psychische aandoeningen

DITSMI is een behandelmodel voor diagnostiek en medicamenteuze en psychologische behandeling van patiënten met ernstige psychische aandoeningen. Bij deze patiënten is vaak sprake van een niet-actuele diagnose, irrationele farmacologische behandeling en slechte kwaliteit van leven. DITSMI is een Engelse afkorting voor Diagnose, Indicate, Treat Severe Mental Illness. Of vrij vertaald: Diagnosticeren, indiceren en behandelen van een ernstige psychische aandoening. Het behandelmodel is ontwikkeld bij GGNet in Warnsveld. De opzet is patiënten met een ernstige psychische aandoening (EPA) opnieuw en soms voor het eerst te diagnosticeren en na indicatiestelling te behandelen volgens de huidige professionele richtlijnen.

Het doel van DITSMI is medisch, maatschappelijk en sociaal herstel van patiënten met ernstige psychische aandoeningen, zodat ze niet in de chronische psychiatrie terechtkomen. IVM en GGNet hebben diverse materialen ontwikkeld voor GGZ-instellingen die DITSMI willen implementeren.

Sinds 2017 zijn er verschillende ZonMw projecten geweest waarin het zorgmodel DITSMI is ontwikkeld en onderzocht. Vanwege de positieve ervaringen met DITSMI wordt gekeken naar landelijke implementatie van dit zorgmodel. ZonMW stelt nu subsidie beschikbaar voor instellingen die DITSMI willen implementeren. De volledige subsidieoproep, inclusief voorwaarden, is hier te vinden (https://www.zonmw.nl/fileadmin/zonmw/documenten/Corporate/Subsidies/PDF_s/2022_Subsidieoproep_DITSMI_ggz-instellingen.pdf)

Herdiagnostiek

Onderzoek door GGNet in 2018 had als uitkomst dat bij 27 procent van de bijna 1000 onderzochte langdurige psychiatrische patiënten de hoofddiagnose bijgesteld moest worden. Bij 35 procent van de onderzochte patiënten bleek de behandeling niet passend bij de diagnose. Bij maar liefst 51 procent van de patiënten zijn nieuwe inzichten naar boven gekomen die mogelijk relevant zijn voor de verdere behandeling.
GGNet hield vervolgens de dossiers van 1000 patiënten tegen het licht. De uitkomsten van het onderzoek worden zodanig geanalyseerd dat GGNet daar lering uit kon trekken voor het vervolg.

Bron: ZonMW

Lees ook:

Bijstellen van diagnoses bij GGNet relevant voor betere behandeling (maart 2019) (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3713251/nieuws/bijstellen_van_diagnoses_bij_ggnet_relevant_voor_betere_behandeling.html?page=4)

Staatssecretaris Blokhuis positief over initiatief van GGNet om bijna 1000 patiënten te ’herdiagnosticeren’ (september 2019) (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3697761/nieuws/staatssecretaris_blokhuis_positief_over_initiatief_van_ggnet_om_bijna_1000_patienten_te_herdiagnosticeren.html?page=1)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Stigma 2 Stigma 2