Lachgasverslaving is serieus probleem geworden

Verslavingsdeskundigen waarschuwen voor een explosie aan lachgasverslaafden. Omdat gangbare behandelingen niet goed aanslaan, staan ze machteloos. In Trouw (https://www.trouw.nl/binnenland/hulpverleners-waarschuwen-voor-explosie-aan-lachgasverslaafden~b4d9f7a8/) een uitgebreid artikel over het probleem.

Brijder Jeugd, gespecialiseerd in verslavingszorg voor jongeren, heeft een speciaal lachgasteam in het leven moeten roepen. “Twee jaar geleden klopte sporadisch een jongere bij ons aan met een lachgasverslaving”, zegt Gwen van Rooij tegen Trouw. Van Rooij is verpleegkundig specialist bij Brijder Jeugd. “Maar inmiddels is lachgas het probleem van tien procent van al onze vierhonderd patiënten”. Verslavingspsycholoog Ellen van Geffen van het Amsterdamse Arkin Jeugd/Jellinek herkent het beeld en spreekt een ‘explosie’ aan patiënten.

Het was al bekend dat veelvuldig gebruik ernstige neurologische schade kan veroorzaken, waardoor gebruikers bijvoorbeeld niet meer kunnen lopen. “Maar dat lachgas ook enorm verslavend is, is veel minder bekend”, zegt Van Geffen. De verslaving bouwt zich volgens haar pijlsnel op, veel sneller dan bij cannabis. “De trek in lachgas is ook enorm. De jongste die bij ons aanklopte, was een meisje van 17 jaar in een rolstoel. Zij had door gebruik al neurologische schade opgelopen, desondanks kon ze niet zonder lachgas.”

Gangbare therapieën slaan niet aan, ondanks soms langdurige opnames. “We weten dat lachgas neurologische schade kan veroorzaken. Wij denken dat door gebruik ook schade in het hoofd of brein ontstaat. Maar daar is nog weinig over bekend. De grote vraag is of die schade ook herstelbaar is en wat die betekent voor de rest van het leven.”

Bron en voor het hele artikel: Jeroen den Blijker / Trouw (https://www.trouw.nl/binnenland/hulpverleners-waarschuwen-voor-explosie-aan-lachgasverslaafden~b4d9f7a8/)

Ook in Trouw (https://www.trouw.nl/binnenland/lachgasverslaafde-tegen-jongeren-wil-ik-zeggen-begin-nooit-aan-die-ballonnetjes~ba847a79/): Anderhalf jaar lang was twintiger Sophie in de ban van de ballon. In een afkickkliniek probeert ze van haar verslaving af te komen.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

lachgas lachgas