Langdurige rouw en 'zelfbeschadiging zonder suïcidaliteit' toegevoegd aan DSM-5

Afgelopen maand heeft de American Psychiatric Association (APA) de tekstrevisie van de DSM 5 (DSM-5-TR) vrijgegeven. De handleiding, die de APA sinds 1952 publiceert en bijwerkt, definieert en classificeert psychische stoornissen met de bedoeling om diagnose, behandeling en onderzoek te verbeteren.

Volgens de APA werkten meer dan 200 professionals mee aan de ontwikkeling van de DSM-5-TR, die de volledig herziene DSM-5- tekst en referenties bevat, bijgewerkte diagnostische criteria en ICD-10 codes. Er is een nieuwe diagnose toegevoegd, de langdurige rouwstoornis, maar ook codes voor suïcidaal gedrag en automutilatie zonder suïcidale intentie.

Bij het voorbereiden van de herziening hebben 29 Amerikaanse en internationale experts op het gebied van culturele psychiatrie, psychologie en antropologie de tekst beoordeeld op mogelijke culturele invloed op kenmerken van stoornissen. Ook hebben ze relevante informatie toegevoegd in de paragrafen over cultuurgerelateerde diagnostische vragen. Een extra werkgroep, bestaande uit 14 ggz-professionals uit verschillende etnische achtergronden en met expertise in het verminderen van ongelijkheid, beoordeelde verwijzingen naar etniciteit en gerelateerde concepten in het hele handboek, om zo te voorkomen dat stereotypen in stand worden gehouden of dat het het handboek discriminerende klinische informatie bevat.

Chronische of traumatische rouw

Voor het opnemen van “Prolonged grief disorder” in de DSM werd al langer gelobbyd. Een chronische rouwstoornis, of traumatische rouw, stond al wel vermeld in de oorspronkelijke vijfde editie van de DSM, maar als stoornis die nog verder moest worden onderzocht. Bij chronische rouw gaat het om intens verdriet na een persoonlijk verlies dat normaal functioneren chronisch hindert of onmogelijk maakt. Kenmerken zijn, volgens de nieuwe versie, blijvend onvermogen om het verlies te accepteren, obsessieve gedachten aan de overledene en pogingen om die te zoeken of ‘dichtbij’ te houden.

Belangrijkste kenmerken van de ’prolonged grief disorder’ zijn een aanhoudende rouwreactie langer dan 12 maanden (6 maanden voor een kind); symptomen die het dagelijks functioneren van een persoon aanzienlijk onderbreken; de ervaringen kunnen niet kunnen worden toegeschreven aan een andere aandoening, zoals depressieve stoornis (MDD) of posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Niet-suïcidale zelfbeschadiging

De DSM-5-TR heeft ook zelfbeschadiging zonder dat er sprake is van suïcidaliteit toegevoegd aan de lijst met diagnoses. Omdat niet iedereen die zichzelf beschadigt dit doet met de bedoeling zijn leven te beëindigen, kan het opgaan ervan in één categorie met suïcidaliteit de beoordelingen van clinici vertroebelen, zeggen de samenstellers. Volgens deskundigen is het goed om dit te onderscheiden, omdat er veel mensen zijn die zichzelf schade toebrengen zonder de intentie tot zelfmoord.
Verder zijn diagnostische codes voor suïcidaal gedrag zonder de aanwezigheid van andere psychische stoornissen in de nieuwe updates opgenomen.

”Een krachtig hulpmiddel”

APA-voorzitter Vivian Pender: ”Deze tekstrevisie weerspiegelt de laatste updates in de literatuur, houdt rekening met etnisch-culturele en raciale constructies bij diagnose, evenals seks- en genderconstructies. Het zal een krachtig hulpmiddel blijken in de handen van psychiaters en andere clinici in de geestelijke gezondheidszorg bij het diagnosticeren en behandelen van onze patiënten. Met de uitgave van dit boek bevordert APA de wetenschap van de geest.”

De  DSM-5  wordt sinds 2013 geüpdatet als onderdeel van een online proces: onderzoekers die updates van het handboek willen voorstellen, moeten deze indienen via het online portaal. Elk voorstel ondergaat een uitgebreid beoordelingsproces in meerdere fasen door expertpanels voordat het uiteindelijk wordt goedgekeurd en, indien nodig, wordt opgenomen. Uiteindelijk bevat de  DSM-5-TR  al deze updates en technische oplossingen. Ook voor DSM-5-TR blijft de online procedure openstaan.

Voor algemene informatie over de DSM-5: zie ons artikel uit 2016:
Alles wat je altijd wilde weten over de DSM-5 (maar nooit dorst te vragen). (https://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89824/pagina/dsm_5.html).


-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

dsm-5-tr dsm-5-tr