Nog een keer: de sluiting van het Centrum voor Psychotherapie

Een nieuwe aflevering van Stoorzender De Podcast

 

Evenals GGZ Totaal (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4014501/nieuws/intensieve_klinische_zorg_voor_persoonlijkheidsstoornissen_verdwijnt.html?page=1) is het ook Stoorzender de Podcast opgevallen dat het Centrum voor Psychotherapie in Lunteren, het CvP, recentelijk heeft aangekondigd te willen gaan sluiten als gevolg van financiële tekorten. De instelling van zorgaanbieder Pro Persona valt onder de specialistische ggz, waar mensen met ingewikkelde persoonlijkheidsproblematiek behandeld worden. Voor veel van hen is het CvP een laatste redmiddel. Jeroen en Claire praten met cliënten, oud cliënten, de raad van bestuur en hebben het over wie er verantwoordelijk is voor passende zorg.

Het CvP staat niet alleen, op steeds meer belangrijke behandelplekken in de ggz wordt bezuinigd, wat leidt tot het afschalen van zorg of zelfs helemaal sluiten van instellingen. Een deel van de klinische opnames bij Scelta in Apeldoorn worden ambulant. iPsy en PsyQ in Amsterdam sluiten volledig. In deze uitzending zoomt Stoorzender de Podcast in op het CVP.


Over Stoorzender de Podcast

Stoorzender de Podcast wordt gemaakt door Claire de Groot en Jeroen Sturing. Claire kampt een groot deel van haar leven al met mentale stoornissen. Ze genas van anorexia, maar heeft nog steeds last van depressies en een dwangstoornis. Ooit is ze gediagnostiseerd met een persoonlijkheidsstoornis, maar onlangs is de diagnose autisme gesteld. In deze podcast onderzoeken ze waar ze tegenaanlopen en vechten ze voor meer openheid rondom mentale gezondheid.

In eerdere afleveringen kwamen een groot aantal (ervarings-)deskundigen aan het woord, onder andere  Floortje Scheepers; Charlotte Bouwman; Anne Fleur Dekker; Amber Brantsen; Lisa Westerveld; Menno Oosterhoff, Aafke Romeijn en Jason Bughwandass.

Ga hier naar de site van Stoorzender de Podcast (https://www.stoorzenderpodcast.nl/)

De podcast over het CvP vind je hier (https://www.stoorzenderpodcast.nl/podcast/episode/2109bdec/s03e09-het-geld-in-de-ggz-raakt-op-clienten-in-het-nauw-door-sluiting-belangrijke-behandelplek)

Lees hier het interview dat GGZ Totaal anderhalf jaar geleden had met Jeroen en Claire. (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3797490/nieuws/mensen_vertellen_dat_ze_door_onze_podcast_over_hun_eigen_problemen_zijn_gaan_praten.html?page=1)

Stoorzender de Podcast Stoorzender de Podcast