Expositie 'Stigma en psychiatrie' in Groningen

Gisgteren, dinsdag 22 maart vond de feestelijke opening plaats van een bijzondere expositie: “Stigma & Psychiatrie”, kort ingeleid door Lisette van der Meer, universitair docent bij klinische en ontwikkelingsneuropsychologie.
In de centrale hal van het Heymansgebouw van de Universiteit Groningen, zijn gedurende een half jaar werken te bewonderen van cliënten van Lentis en TBS-patiënten van de Van Mesdagkliniek. Op deze kunstwerken zie je hoe zij stigma ervaren.

Buitengesloten

Mensen met een psychiatrische aandoening hebben vaak te maken met vooroordelen en stereotypen. Bijvoorbeeld dat GGZ-cliënten niet (meer) kunnen werken en leren. Of dat TBS-patiënten altijd gevaarlijk blijven en dat er geen herstel mogelijk is. Daardoor voelen ze zich gediscrimineerd en buitengesloten door de maatschappij, waardoor ze de hoop verliezen om op een zinvolle manier deel te nemen aan het maatschappelijke leven. Zo ontstaat een kloof tussen mensen met een psychische kwetsbaarheid en de maatschappij.

De faculteit wil graag meewerken aan het dichten van de kloof. Immers, op de faculteit lopen de behandelaren van morgen; studenten met interesse voor menselijk gedrag en alle problemen, uitdagingen en kansen die daar bij horen. Zo vormt de expositie een startschot voor het aangaan van het gesprek en uiteindelijk voor het verminderen van stigma op psychiatrische aandoeningen.

De expositie is een samenwerking tussen de van Mesdagkliniek in Groningen, Lentis Zuidlaren en de vakgroep Klinische & Ontwikkelingsneuropsychologie van de faculteit GMW.
Het Heymansgebouw bevindt zich op de Grote Kruisstraat 2/1, 9712 TS Groningen

Bron: RUG (https://www.rug.nl/news/2022/03/expositie-heymansgebouw-stigma-psychiatrie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Stigma 2 Stigma 2