Contracten tussen verzekeraars en ggz-instellingen voor 2022 nog niet rond

De meeste zorgverzekeraars geven in hun ‘Inkoopbeleidsplan geestelijke gezondheidszorg 2022 aan uiterlijk 12 november 2021 de onderhandelingen afgerond te willen hebben om dan aan hun (potentiële) verzekerden bekend te kunnen maken welke zorgaanbieders zij hebben gecontracteerd.

Dat voornemen blijkt te optimistisch geweest: begin maart 2022 blijkt uit een inventarisatie door Kompas in Zorg aan de hand van de websites van de zorgverzekeraars dat bij 57% de onderhandelingen zijn afgerond. Daarbij opgemerkt dat onderhandelingen die wel mondeling zijn geaccordeerd, maar nog niet schriftelijk, veelal nog niet worden meegeteld op de websites van de zorgverzekeraars.

Een reden voor de vertraging in de contractering is, naast de coronapandemie, de invoering van het nieuwe zorgprestatiemodel (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3809966/nieuws/einde_van_een_tijdperk_het_zorgprestatiemodel_vervangt_de_dbc.html?page=4) voor de geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg.

Van de 44 ggz-instellingen die Kompas in Zorg inventariseerde, blijkt bij geen enkele alle onderhandelingen afgerond, en slechts enkele alleen bij grote verzekeringen (>1 miljoen verzekerden). De meeste ggz-instellingen kunnen dus nog geen volledig overzicht aan hun cliënten geven welke verzekering de hulp vergoed. Parnassia en Pro Persona hebben nog bij geen enkele grote verzekering de onderhandelingen afgerond, onder andere Fier en het Leger des Heils hebben dat wel.

Tussen enerzijds de vier grote zorgverzekeraars met meer dan 1 miljoen verzekerden en anderzijds de relatief kleinere zorgverzekeraars met minder dan 1 miljoen verzekerden zit in de contracteringsgraad van de GGZ-instellingen relatief weinig verschil. Beide groepen hebben meer dan 50% gecontracteerd. Een uitgebreide analyse van de contractafspraken van zorgverzekeraars met zorgaanbieders is voor abonnees van Kompas in Zorg te raadplegen via de webbased informatie- en analysetool Kompas in Zorg (https://www.kompasinzorg.nl/home/about).

Bron: Kompas in Zorg (https://www.kompasinzorg.nl/resources/docs/factsheet-contractering-geestelijke-gezondheidszorg-2022.pdf)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

financien xx financien xx