Vestigingen PsyQ en i-psy in Amsterdam gaan sluiten

De Amsterdamse vestigingen van i-psy en PsyQ gaat in de loop van 2022 sluiten. Volgens de organisatie zijn er al een aantal jaren extreem grote verliezen, die niet op korte termijn om te buigen zijn. ”We hebben de afgelopen jaren verschillende keren en op diverse manieren geprobeerd de situatie te herstellen. Waar soortgelijke herstelplannen bij andere vestigingen wel zorgen voor een opgaande lijn in de resultaten, is dit ons helaas met de vestiging i-psy en PsyQ Amsterdam niet gelukt,” schrijft PsyQ op haar website (https://www.psyq.nl/actueel/-/i-psy-en-psyq-stoppen-in-amsterdam-in-de-loop-van-2022). ”Na afweging van alle alternatieven heeft dit alles geleid tot het voorgenomen besluit om met i-psy en PsyQ in Amsterdam te stoppen. Het voorgenomen besluit ligt bij de OR en CR voor advies.
Bij dit besluit is afgewogen wat het betekent voor de cliënten in de regio en onze collega’s die op deze vestigingen werken. In Amsterdam zijn ten opzichte van andere plaatsen in het land relatief veel andere grote en kleine aanbieders van geestelijke gezondheidszorg actief.”

Gevolgen voor cliënten

Volgens de Amsterdamse krant Het Parool weten de 1200 mensen die er in behandeling zijn nog van niets. De behandelaars van de instelling zijn vorige week van de plannen op de hoogte gesteld. Volgens PsyQ worden de cliënten door hun behandelaar geïnformeerd, wat het voorgenomen besluit voor hen betekent. Dit vraagt om maatwerk per cliënt. PsyQ en i-psy gaan de komende periode met de collega’s van de vestigingen in de omgeving en met de omliggende ggz aanbieders in gesprek wat de mogelijkheden zijn voor cliënten die hun behandeling niet bij i-psy en PsyQ Amsterdam kunnen afronden. Ook voor cliënten op de wachtlijst gaat de organisatie een oplossing zoeken, op één van de andere locaties, via online behandelingen of samen met andere aanbieders en zorgverzekeraars.

Het overige zorgaanbod van Parnassia Groep blijft beschikbaar in Amsterdam. Dat geldt voor de vestigingen Youz, i-psy-Youz en Leo Kannerhuis (beide ook onderdeel van Parnassia Groep).

Al langer bestaande problemen

PsyQ kwam vorig jaar al in het nieuws (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3892639/nieuws/psyq_maakt_noodsprongen_om_sneller_antwoord_te_geven_op_complexe_problemen.html?page=2), nadat het AD en de NRC naar buiten kwamen met berichten dat cliënten werden ontslagen als er teveel tijd was verbruikt en dat er intakes werden gedaan, terwijl al duidelijk was dat er geen behandeling zou volgen. Als gevolg van deze beschuldigingen stapte directielid Jolanda van Bussel op (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3895863/nieuws/problemen_bij_psyq_leiden_tot_opstappen_directielid.html?page=1).

Bron: PsyQ / [url|https://www.psyq.nl/actueel/-/i-psy-en-psyq-stoppen-in-amsterdam-in-de-loop-van-2022|Het Parool (https://www.parool.nl/amsterdam/amsterdamse-ggz-instelling-psyq-moet-waarschijnlijk-sluiten-1200-patienten-weten-nog-van-niets~b867476b/)|ext]

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

PsyQ sluit PsyQ sluit