Ook ná corona bijft werkdruk in zorg en welzijn (te) hoog

Terwijl Nederland weer van het slot gaat, is de werkdruk in zorg en welzijn enorm. Dat blijkt uit onderzoek van PGGM & CO en Stichting IZZ (https://www.pggmenco.nl/media/d12pulqq/fitheid-en-corona-definitief-rapport.pdf) onder bijna 2000 leden.

Voor de helft van de ondervraagden is de werkdruk nu al hoog. 1 op de 3 medewerkers in zorg en welzijn denkt dat de hoge werkdruk de komende tijd alleen nog maar verder stijgt. Professionals voelen zich mentaal minder fit dan de rest van werkend Nederland. Ook hebben ze minder energie en is een goede werk-privé balans vaak ver te zoeken. Ondanks deze grote uitdagingen is het werkplezier in zorg en welzijn nog steeds groot.

Hoge werkdruk verstoort werk-privé balans

De hoge werkdruk in zorg en welzijn heeft vooral veel invloed op de werk-privé balans van professionals. Andere zaken die veel invloed hebben op hoe medewerkers zich voelen zijn: onvoldoende rust nemen, het gevoel altijd bereikbaar te moeten zijn, privé-zorgtaken en emotioneel aangrijpende situaties.

Meer zorgen door corona

Ook de gevolgen van corona zijn nog steeds merkbaar. Een derde raakte besmet en een derde daarvan heeft daardoor langdurig klachten. Door de pandemie maakt de helft zich zorgen om de gezondheid van mensen in hun omgeving, 43% is meer bezorgd over de eigen gezondheid. 38% twijfelt door de pandemie of ze dit werk wel volhouden en 35% beleeft veel minder werkplezier.

Belangrijke rol voor werkgever 

PGGM & CO en IZZ vroegen ook naar de rol van werkgevers. Daaruit blijkt dat het uitspreken van waardering het belangrijkste ontwikkelpunt is voor organisaties en leidinggevenden. Ook willen leden meer inspraak en regelvrijheid. Als het gaat om (langdurige) corona, ervaren medewerkers minder begrip en financiële steun van hun werkgever, dan medewerkers in andere sectoren. Van de overheid verwachten ze vooral meer financiële waardering en minder registratiedruk.

Toch werkplezier

Ondanks de hoge en de verwachte toenemende werkdruk, is het werkplezier van zorg- en welzijnsmedewerkers bijna hetzelfde als de rest van werkend Nederland. Twee op de drie medewerkers geven werkplezier een ruime voldoende.

Waarom dit onderzoek?

De druk op medewerkers in zorg en welzijn is groot. Dat werd door COVID-19 nog eens extra bevestigd. Dit onderzoek is gedaan door PGGM & CO met IZZ. De organisaties willen zich inzetten voor een gezonde sector zorg en welzijn. De resultaten van dit onderzoek zijn de basis voor nieuwe thema’s en producten die zij leden aanbieden. Ook organiseert PGGM&CO in samenwerking met verschillende partners webinars die helpen met goed voor jezelf zorgen.

Bron: PGGM & CO, Stichting IZZ (https://www.pggmenco.nl/media/d12pulqq/fitheid-en-corona-definitief-rapport.pdf)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

vermoeide zuster vermoeide zuster