85.000 mensen op de wachtlijst voor de basis- en specialistische ggz

Er staan bijna 85.000 mensen in Nederland op de wachtlijst voor de basis ggz en specialistische ggz. Dat schrijft Minister Helder aan de Kamer. Ze baseert zich daarbij (via de NZa) op door zorgaanbieders aangeleverde cijfers. De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor dubbel- en voorkeurswachtenden.

Binnen deze groep geldt dat voor bijna 9.000 mensen de wachttijd voor behandeling langer is dan de norm die het veld hiervoor heeft bepaald (de Treeknorm van 10 weken). Voor ongeveer 31.000 mensen is de wachttijd voor een intake langer dan de Treeknorm (van 4 weken). Ten opzichte van de situatie in mei 2021 is het totale aantal wachtenden dat langer dan de Treeknorm wacht licht toegenomen, van ruim 37.000 mensen toen naar een kleine 40.000 nu.

Wachttijden

Volgens de Minister ziet de NZa over het algemeen weinig grote ontwikkelingen in de wachttijden. Wel is er een verschil te zien in ontwikkeling in aanmeldwachttijd en behandelwachttijd. Uit de cijfers blijkt dat de aanmeldwachttijden (licht) afnemen en de behandelwachttijden toenemen. Hierdoor wachten mensen minder lang op een intake, maar wachten zij langer op de start van hun behandeling. Deze ontwikkeling begon in het eerste halfjaar van 2021 en wordt nu door de NZa nog steeds gezien.

De aanmeldwachttijden zijn voor alle diagnosegroepen al lange tijd langer dan de norm die het veld hiervoor heeft bepaald (de Treeknorm van 4 weken). Een positief verschil in deze cijfers is dat aanmeldwachttijden voor 10 van de 16 diagnosegroepen in december 2021 lager uitvallen dan in mei van datzelfde jaar. Voor één diagnosegroep is de aanmeldwachttijd hoger. De verschillen zijn echter klein.

Omdat de landelijke wachttijdcijfers nu geen forse stijging laten zien, denkt de Minister dat ggz-aanbieders over het algemeen in staat blijken de extra uitdagingen die de pandemie met zich meebrengt (zoals een wisselende zorgvraag en hoger verzuim) op te vangen. De Minister in haar brief: ”Ik vind dit een positief signaal en het toont nogmaals aan dat de ggz zich in deze moeilijke periode maximaal inspant om mensen de zorg te bieden waar zij behoefte aan hebben. De pandemie kan wel extra druk op individuele ggz-aanbieders geven.”

Personeelstekort

Volgens de Minister is er een bredere transitie nodig. De vraag naar (geestelijke gezondheids-) zorg neemt toe terwijl er schaarste is op de arbeidsmarkt. Het rapport Kiezen voor houdbare zorg van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en de discussienota Zorg voor de toekomst wezen hier al eerder op. De Minister wijst er op dat de beschikbaarheid van voldoende zorgprofessionals nu al een knelpunt is dat de komende jaren alleen nog maar uitdagender worden om voldoende medewerkers voor de zorg te werven en te behouden.
Het geraamde personeelstekort in de gezondheidszorg voor 2022 van circa 49 duizend dreigt op te lopen tot bijna 117 duizend in 2030. Zoveel extra mensen zien te werven en behouden voor de zorg is onhaalbaar en – gezien ook de gelijktijdige vraag naar personeel elders in de maatschappij en in het belang van alle andere sectoren – ook onwenselijk.

Lees hier de hele Kamerbrief (https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/documenten/kamerstukken/2022/02/23/kamerbrief-over-stand-van-zaken-wachttijden-ggz)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

wachtrij3 wachtrij3