Ggz haalt negende plaats op lijst van favoriete werkgevers

Net als in 2019 en 2020 staat het Rijk bovenaan de lijst van meest favoriete werkgevers onder de Nederlanders, de Nationale Politie volgt op plek 2. Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group, waarbij in totaal 23.676 personen zijn ondervraagd in 2020 en 2021. De GGZ en Google zijn dit jaar nieuw in de top 10.

Het Rijk en de Nationale Politie blijven het populairst onder de Nederlanders en bezetten de eerste en tweede plaats. Daarna volgen twee opvallende stijgers. Shell stijgt van 4 naar 3 en de Belastingdienst van 9 naar 4.
Ondanks de kritiek op de klimaatplannen van Shell en de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst zijn deze werkgevers dus meer in trek dan in 2020. “Slechte PR is ook PR, kunnen een aantal werkgevers denken als het gaat om hun stijging als voorkeurswerkgever. Deze werkgevers winnen aan aantrekkelijkheid vanwege de transitie die ze doormaken of de uitdagingen waarvoor ze staan. Wanneer deze organisaties uit het nieuws raken, bestaat de kans dat zij hun voorkeurspositie verliezen en uit de top 10 of 25 geraken” aldus Geert-Jan Waasdorp, CEO Intelligence Group.

De GGZ staat voor het eerst op plek 9, in 2020 was dat nog de 14-de plaats. Google keert na een aantal jaar weer terug in de top 10, defensie, Rabobank, KLM en Philips maken de top 10 van 2021 compleet.

Het magazine Intermediair houdt ook jaarlijks een onderzoek (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3759633/nieuws/is_werken_in_de_ggz_nog_leuk.html?page=1), naar het arbeidsimago van organisaties . In 2018 kwam de GGZ daar niet heel slecht uit: in de top 50 van favoriete werkgevers kwam de GGZ op een respectabele 12-de plaats uit, vóór bedrijven als Coolblue, een aantal Universiteiten en KPMG, ná onder andere de Politie, de ING en Philips. Binnen de zorg stond de ggz zelfs bovenaan (recentere cijfers van Intermediair zijn bij GGZ Totaal niet bekend).

 

Grote stijgers binnen de gezondheidszorg

Er zijn veel medische werkgevers gestegen in de ranking. Zoals eerder benoemd staat de GGZ zelfs in de top 10, maar ook de GGD op plek 22, het Erasmus MC op plek 30 en het UMCG op plek 33 zijn respectievelijk 10, 16 en 25 plekken gestegen.
Daarnaast is er nog een aantal grote stijgers de top 25 binnengekomen. Apple is gestegen van 52 naar 20 en Ahold is 20 plaatsen opgeschoven naar plek 25. ProRail is ten opzichte van 2020 opgeschoven van 37 naar 15. John Voppen (CEO ProRail) zegt hierover: “Dat is geweldig nieuws. Als ProRail proberen wij een werkomgeving te zijn met betrokken collega’s. Het feit dat steeds meer mensen ProRail zien als een goede potentiële werkgever, komt door wat onze eigen collega’s uitstralen en laten zien. Elke dag weer. En daar zijn we trots op!

Tegenstrijdigheden op het gebied van veiligheid en grote namen minder populair

Waar de Politie en Defensie als werkgevers in de top 5 staan, is het Ministerie van Veiligheid en Justitie een opvallende daler. Deze werkgever zakt van plek 19 naar 50. Verder heeft een aantal commerciële organisaties aan populariteit verloren. Coolblue (van 17 naar 24), KPN (van 18 naar 34) en bol.com (van 23 naar 29) waren in 2021 minder in trek.
Ten opzichte van 2020 zien we twee organisaties niet meer terug in de top 10. ASML zakt van 7 naar 11 en Rijkswaterstaat staat nu op plek 13 (voorheen op plek 10). Zowel in de top 10 als in de top 25 is het aantal profit en non-profit organisaties redelijk gelijk verdeeld.

Technische verantwoording

Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) is een continu onderzoek dat sinds 2003 elk kwartaal wordt afgenomen onder circa 34.500 unieke respondenten die representatief zijn voor de Nederlandse beroepsbevolking. De gestelde vraag luidt: ‘Bij welke specifieke bedrijven/instellingen (uw huidige werkgever uitgezonderd) zou u het liefst willen werken?’ Bovengenoemde cijfers zijn afkomstig uit het AGO van 2020 en 2021.

Wie inzage wil in de volledige top 25 meest favoriete werkgevers, kan de lijst opvragen via info@intelligence-group.nl.

 

Bron: Intelligence Group 2021 (https://intelligence-group.nl/nl/resources/het-rijk-is-voor-het-derde-jaar-op-rij-de-meest-favoriete-werkgever-onder-de-nederlandse-beroepsbevolking-shell-komt-de-top-3-binnen/)

taart taart