Over gender en mentale gezondheid. En over sociale angst.

Twee nieuwe afleveringen van Stoorzender de Podcast

 

Na een lange periode van jarenlang tegenslagen en knokken zat Linda in 2018 bij de huisarts. Een jaar later kreeg ze de diagnose sociale angststoornis. Nu, op haar 32-ste, zit ze nog steeds in de ziektewet. Ze deelt haar ervaringen op Instagram en houdt een blog bij, RAARsociaal.nl (http://RAARsociaal.nl), over mentale gezondheid, specifiek gericht op sociale angst.
In Stoorzender de Podcast (https://www.stoorzenderpodcast.nl/) van 23 januari vertelt ze over haarzelf en haar sociale angststoornis.

De meest recente aflevering van Stoorzender de Podcast - van 13 februari – gaat over Gender en mentale gezondheid. Die twee hebben heel veel met elkaar te maken, maar wat is gender eigenlijk en wat is genderdysforie? Bappie Kortram, trans model en oprichter van het platform Kutmannen (https://www.facebook.com/Kutmannen) schuift aan voor ‘trans 101’ om de cis-mensen onder ons op te voeden.
Noot van de redactie: het woordgebruik in de beschrijving van lichamen kan triggerend zijn voor transpersonen, ook worden thema’s als zelfdoding en eetstoornissen besproken.

 

Over Stoorzender de Podcast

Stoorzender de Podcast wordt gemaakt door Claire de Groot en Jeroen Sturing. Claire kampt een groot deel van haar leven al met mentale stoornissen. Ze genas van anorexia, maar heeft nog steeds last van depressies en een dwangstoornis. Ooit is ze gediagnosticeerd met een persoonlijkheidsstoornis, maar onlangs is de diagnose autisme gesteld. In deze podcast onderzoeken ze waar ze tegenaan lopen en vechten ze voor meer openheid rondom mentale gezondheid.

In eerdere afleveringen kwamen een groot aantal (ervarings -)deskundigen aan het woord, onder andere  Floortje Scheepers; Charlotte Bouwman; Anne Fleur Dekker; Amber Brantsen; Lisa Westerveld; Menno Oosterhoff, Aafke Romeijn en Jason Bughwandass.

Ga hier naar de site van Stoorzender de Podcast (https://www.stoorzenderpodcast.nl)

De podcast met Linda vind je hier (https://www.stoorzenderpodcast.nl/podcast/episode/1d6a17e6/s03e05-hoe-voelt-sociale-angst-met-linda-raarsociaal)

De podcast met Bappie Kortram vind je hier (https://www.stoorzenderpodcast.nl/podcast/episode/2b7b7147/s03e06-over-gender-identiteit-en-trans-zijn-met-bappie-kutmannen)

Lees hier het interview dat GGZ Totaal anderhalf jaar geleden had met Jeroen en Claire. (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3797490/nieuws/mensen_vertellen_dat_ze_door_onze_podcast_over_hun_eigen_problemen_zijn_gaan_praten.html?page=1)

stoorzender stoorzender