Werknemers vertellen werkgevers liever niet over psychische problemen

Een groot deel van de werknemers denkt dat het gevolgen heeft voor hun baan als ze hun werkgever vertellen over psychische problemen. Dat concludeert Iris van Beukering, promovendus aan de Universiteit van Tilburg, die hier onderzoek naar deed.

“We vinden het schokkend dat mensen uitsluiting verwachten bij openheid”, vertelt van Beukering in het Radio 1 Journaal (https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/17da8519-add8-4fa6-973f-69965ab5053b/groot-deel-van-werknemers-bang-om-werkgever-te-vertellen-over-psychische-problemen). Ze hoopt met het onderzoek een gesprek te kunnen starten over het ondersteunen van werknemers die kampen met persoonlijke problemen. ”Als werkgevers het belangrijk vinden om hun werknemers blij en gezond willen houden, dan moeten zij kijken naar hoe ze mensen kunnen ondersteunen”

Openheid

75 procent van de werknemers denkt dat openheid leidt tot het niet meer kunnen doorgroeien naar een hogere functie. “Ook verwacht bijna 70% dat een tijdelijk arbeidscontract niet wordt verlengd als ze open zijn over hun psychische problemen”, zegt van Beukering.

Dit kan om een grote verscheidenheid aan problemen zijn. Van lichte tot zwaardere psychische problemen. “Dat kan bijvoorbeeld zijn dat iemand last heeft ADHD, maar het kan ook zijn dat iemand last heeft van persoonlijkheidsproblematiek.”

Werkgevers

Die angst is niet misplaatst. Volgens van Beukering blijkt uit onderzoek van haar collega Kim Janssens dat 64 procent van de werkgevers aangeeft mensen niet te willen aannemen als ze erachter komen dat sollicitanten last hebben van psychische klachten. “Het geeft aan dat er schroom is om dus met mensen met psychische problematiek te werken.”

Ondersteunen

Van Beukering ziet de situatie graag anders. “We zouden er graag naar toe willen werken naar een situatie waar werkgevers meedenken aan het ondersteunen van een werknemer als het even niet goed met ze gaat. Ook waar mensen zich veilig genoeg voelen om in gesprek te gaan zodat ziekteverzuim en uitval voorkomen kan worden”, legt ze uit.

Bron, en om het gesprek terug te luisteren: Radio 1 Journaal (https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/17da8519-add8-4fa6-973f-69965ab5053b/groot-deel-van-werknemers-bang-om-werkgever-te-vertellen-over-psychische-problemen)

Het onderzoek van Van Beukering is hier te downloaden (https://research.tilburguniversity.edu/en/publications/in-what-way-does-health-related-stigma-affect-sustainable-employm)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

Stigma 2 Stigma 2