Branchevereniging pleit voor breed programma mentale gezondheidsbevordering

Branchevereniging De Nederlandse ggz maakt zich ernstig zorgen over de koers van het kabinet om de uitdagingen in de geestelijke gezondheidszorg vooral vanuit het curatieve domein aan te pakken. ”Genezen is goed, maar voorkomen is beter”, schrijft de vereniging, die de minister met ggz in portefeuille oproept om een interdepartementaal programma voor mentale gezondheidsbevordering te starten met een gedeelde verantwoordelijkheid en een overkoepelende financiering. Volgens de vereniging zijn mentale gezondheid en weerbaarheid zijn van essentieel maatschappelijk belang en moet de ggz dat niet alleen doen.

In een position paper (https://edit-ggz.azurewebsites.net/getmedia/840b268a-7687-475b-b61f-dc4f9308b8db/Position-paper-op-weg-naar-een-mentaal-gezond-Nederland.pdf) schrijft De Nederlqandse ggz: ”Het vergroten van de mentale gezondheid is een brede maatschappelijke opgaven waar veel factoren op van invloed zijn. Veel van deze factoren liggen buiten de beleidsspanne van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Denk daarbij aan oorzaken van stress en mentale problematiek, oorzaken van verslechterde mentale en fysieke gezondheid en de toenemende gezondheids- en kansenverschillen. Wij zien bij het ministerie van VWS een systeemverantwoordelijkheid via onder meer de regie op de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de gezondheidszorg via de hoofdlijnenakkoorden, het preventieakkoord, de Hervormingsagenda Jeugdhulp, beleid op het vlak van publieke gezondheid en leefstijlbevordering.

Daarnaast is er een bredere interdepartementale betrokkenheid bij de opgave om te werken aan een (mentaal) gezond Nederland. We denken hierbij hoofdzakelijk aan het sociaal- en veiligheidsdomein, armoedebeleid, aandacht voor leefstijl en mentale weerbaarheid in het onderwijs en de woonopgave. Bovenstaande beleidsdomeinen schetsen slechts een deel van de beleidsterreinen die invloed hebben op de mentale gezondheid van burgers. Wij zien aanknopingspunten en verantwoordelijkheid op aspecten van mentale gezondheid bij een groot deel van de departementen.”

Bron: De Nederlandse ggz (https://edit-ggz.azurewebsites.net/getmedia/840b268a-7687-475b-b61f-dc4f9308b8db/Position-paper-op-weg-naar-een-mentaal-gezond-Nederland.pdf)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

organisatie GGZ 8 organisatie GGZ 8