Lockdown-klachten bij jongeren lijken na versoepelingen snel te verminderen

Lockdowns pakken voor veel jongeren negatief uit voor de lichamelijke en mentale gezondheid. Zo bewegen ze minder en kennen ze meer gevoelens van depressie, eenzaamheid en onzekerheid. Vooral kwetsbare jongeren worden zwaar geraakt. Wel lijken de klachten, na versoepelingen, bij de meeste jongeren snel minder te worden. Dat blijkt uit literatuuronderzoek van het RIVM en het Nivel.

Het RIVM en het Nivel onderzochten de gevolgen van de coronapandemie op jongeren in het eerste jaar van de pandemie. Hiervoor vergeleken we 145 studies uit ongeveer 60 landen.

Minder beweging en meer negatieve gevoelens

Uit de studie blijkt dat jongeren in deze periode gemiddeld minder zijn gaan bewegen en zwaarder werden. Verder zijn ze meer gestrest/gespannen en hebben ze meer depressieklachten, gevoelens van eenzaamheid en onzekerheid. Ook ervaren ze meer druk op de thuissituatie. Dit geldt vooral voor kwetsbare groepen. Er zijn ook positieve gevolgen van lockdowns. Zo zorgen ze voor meer vrije tijd, minder prikkels en verplichtingen, minder schoolstress en meer zelfstandigheid.

Onderzoeksprogramma naar gevolgen langlopende crisis

De coronapandemie veroorzaakt een crisis die lang duurt. Over de gevolgen van korte crises op mensen (bijvoorbeeld een groot ongeluk of natuurramp) wordt al veel onderzoek gedaan. Over de gevolgen van langzame, langlopende crises en wat dit doet voor de lichamelijke en mentale gezondheid, is nog weinig bekend. Het Netwerk GOR (https://www.rivm.nl/gezondheidsonderzoek-covid-19/over-netwerk-gor)  (RIVM, GGD GHOR Nederland, het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum) verzamelt hier, in het kader van een vijfjarig onderzoeksprogramma (https://www.rivm.nl/gor-covid-19),  meer kennis over. Daarmee kunnen beleidsmakers bij deze en volgende, soortgelijke crises effectieve maatregelen nemen.

Het literatuuronderzoek is onderdeel van de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19, die in opdracht van ZonMw en het ministerie van VWS wordt uitgevoerd. Doel ervan is zicht te houden op de gevolgen van de coronapandemie en de genomen coronamaatregelen op de gezondheid. Bij het Nivel valt de Integrale Gezondheidsmonitor GOR-COVID (https://www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/integrale-gezondheidsmonitor-covid-19-gor-covid)  binnen het onderzoeksprogramma Rampen en Milieudreigingen van programmaleider prof. dr. Michel Dückers.

De publicaties zijn te downloaden:
* De gevolgen van de coronapandemie voor de gezondheid en het welzijn van de jeugd: een systematische literatuurstudie. (https://nivel.nl/sites/default/files/bestanden/1004126_0.pdf)
* Kort-cyclisch Cijferoverzicht gezondheidsmonitor COVID-19: 1e gegevensrapportage jeugd (augustus-oktober 2021). (https://nivel.nl/sites/default/files/bestanden/1004125.pdf)

Bron: Nivel (https://www.nivel.nl/nl/nieuws/internationaal-onderzoek-bevestigt-lockdowns-slecht-voor-veel-jongeren)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

jongeren, depressief jongeren, depressief