Verslavingsproblematiek: gedragsverslaving en dwangmatig gedrag

Jaarlijks congres op donderdag 24 maart 2022 in Eindhoven.

 

Een gedragsverslaving is een verslaving aan het herhaaldelijk uitvoeren van een specifieke handeling: een gewoonte. De meest voorkomende gedragsverslavingen zijn gokverslaving, gameverslaving, social media verslaving en seksverslaving. Een gedragsverslaving gaat ook meestal samen met dwangmatig gedrag. De steeds terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen kan ernstige gevolgen hebben op psychisch, lichamelijk, sociaal en financieel gebied. 

Maar welke kennis is van belang en nog belangrijker, hoe hiermee om te gaan in de praktijk? Hoe te signaleren en op welke wijze in gesprek te gaan? Wat weten we over impulsiviteit en compulsiviteit bij de verschillende doelgroepen? Welke interventies en behandelmodellen zijn beschikbaar?  Deze en andere, aanverwante vragen worden op het congres (https://www.congresburo.com/combi-aanbod/370/verslavingsproblematiek-gedragsverslaving-en-dwangmatig-gedrag.html) uitvoerig besproken door ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk.

Meer… (https://www.congresburo.com/combi-aanbod/370/verslavingsproblematiek-gedragsverslaving-en-dwangmatig-gedrag.html)

 

Sprekers

Prof. Dr. Arnt Schellekens (Radboud UMC) - Compulsiviteit en impulsiviteit bij verslaving

Prof. Dr. Jan Derksen (Radboud Universiteit Nijmegen) - Psychologische aspecten bij verslavingsproblematiek vanuit klinisch perspectief

Dr. Neomi van Duijvenbode (Trajectum) - Dwangmatig gedrag en gedragsverslaving bij mensen met een lage intelligentie

Dr. Gertjan van Zessen (Praktijk van Zessen) - Een behandelmodel voor seksverslaving en ander dwangmatig gedrag, gebaseerd op zelfwaardering

Drs. Karel ’t Lam (GGZ Drenthe) - Omgaan met gedragsverslaving en dwangmatig gedrag binnen de forensische psychiatrie

Drs. Mariken Müller (Brijder verslavingszorg) - Motiverende gespreksvoering in de praktijk

André Parren (Grip op gamen) - Preventie, signalering en begeleiding bij game-problematiek en gameverslaving

 

Accreditatie, korting en aanmelding

Voor dit jaarlijks congres is accreditatie aangevraagd bij SKJ, NIP/NVO, FGzPt, NVvP, Kwaliteitsregister V&V en het Registerplein.

Meer informatie over puntenaantallen, categorieën, kortingsmogelijkheden en inschrijvingsmogelijkheden is te vinden op de website van het Euregionaal Congresburo (https://www.congresburo.com/combi-aanbod/370/verslavingsproblematiek-gedragsverslaving-en-dwangmatig-gedrag.html).

 

verslaving verslaving