Te vaak antipsychotica voorgeschreven bij mensen met dementie

”Het voorschrijven van psychofarmaca in verpleeghuizen bij mensen met dementie moet omlaag. Dat vinden specialisten al jaren. Toch komt er in de praktijk maar weinig van terecht. Het gebruik van antipsychotica en antidepressiva blijft onverminderd hoog. Artsen en specialisten spreken van een duivels dilemma, wat met grote personeelstekorten in de zorg niet zomaar wordt opgelost.” Dat schrijft Pointer, dat in een uizending over dit onderwerp Rob van Marum, bijzonder hoogleraar farmacotherapie aan het Amsterdamse UMC en Inge Rinzema, verpleegkundig specialist, te gast had.

Dementerende ouderen hebben soms last van hallucinaties en rusteloos gedrag, volgens Pointer. Ondanks dat psychofarmaca hier veelal niet voor bedoeld is, geven verpleeghuizen dit wel aan hun bewoners om ze tot rust te laten komen. Zo wordt het medicijn seroquel geregeld voorgeschreven. In de bijsluiter staat echter dat dit middel specifiek níet voor ouderen met dementie is omdat het een verhoogd risico op een beroerte of overlijden geeft.

Vijfenvijftig procent krijgt psychofarmaca

Ondanks de oproep om het gebruik van psychofarmaca onder kwetsbare ouderen te verminderen, krijgt 55 procent van de ouderen in verpleeghuizen dergelijke medicatie toegediend. Volgens hoogleraar Rob van Marum is dit niet wenselijk, maar zitten zorgverleners met de handen in het haar. Door persoonlijke aandacht te geven aan een patiënt die de controle op de wereld verliest, kan een deel ondervangen worden. Maar dat is niet 24/7 mogelijk. “Uit wanhoop wordt in verpleeghuizen dan medicatie voorgeschreven, die voor gevaarlijke bijwerkingen kunnen zorgen. En over die middelen weten we uit allerlei onderzoek: meestal werkt het niet, maar soms wel.”

Bron en voor de hele uitzending: Pointer (https://pointer.kro-ncrv.nl/antipsychotica-bij-mensen-met-dementie)

eenzaamheid, ouderen, alzheimer eenzaamheid, ouderen, alzheimer