NVvP: "Alle onderwijsinstellingen moeten echt open"

De NVvP, de beroepsgroep voor ruim 3.700 psychiaters, en mede ondertekenaars uit het onderwijsveld, geven in een brief aan OMT (https://www.nvvp.net/stream/3774-omt-en-regeringsleden-oproep-mbo-hbo-en-universiteiten-te-openen-11012022)- en regeringsleden een stevig signaal af dat alle onderwijsinstellingen - het MBO, HBO en de universiteiten - volgende week echt open moeten.

Over de noodzaak de scholen te openen schreef de NVvP recent een opiniestuk in NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/21/scholen-moeten-te-allen-tijde-open-blijven-a4071673). Het basis en voortgezet onderwijs is nu open, maar om dezelfde redenen moet ook het hoger onderwijs open, schrijft de beroepsvereniging.

Al het recente onderzoek, van bijvoorbeeld het CBS, het RIVM en Trimbos instituut, bevestigt volgens de NVvP nog eens dat onder de jongvolwassen studenten van deze instellingen de helft psychische problemen ervaart, variërend van eenzaamheid, somberheid en slaapproblemen tot ernstige eetstoornissen. Juist de adolescentie blijkt de meest kwetsbare levensfase om mentale problemen te ontwikkelen. Meer dan welke andere leeftijdsgroep ook.

De NVvP heeft grote zorgen over de korte én lange termijnschade die jongvolwassenen in Nederland oplopen door de Covid-maatregelen en speciaal de sluiting van scholen en onderwijsinstellingen. Mentale schade is óók harde gezondheidsschade, en dus dringt de NVvP erop aan om alles op alles te zetten om het mogelijk te maken dat deze onderwijsinstellingen de deuren volgende week kunnen openen.

Lees hier de brief (https://www.nvvp.net/stream/3774-omt-en-regeringsleden-oproep-mbo-hbo-en-universiteiten-te-openen-11012022)

Bron: NVvP (https://www.nvvp.net/website/nieuws/2021/nvvp-roept-op-om-mbo-hbo-en-universiteiten-te-openen)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

student student