Meer depressieve klachten bij ouderen tijdens Covid-pandemie

Tijdens de COVID-19-pandemie namen de depressieve symptomen bij oudere volwassenen significant toe, volgens een in december in JAMA Psychiatry gepubliceerde studie (https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2787196). Onderzoekers van het University College Londonvoerden een longitudinaal cohortonderzoek uit met gegevens van 5.146 oudere deelnemers aan   de Engelse Longitudinal Study of Ageing.
De onderzoekers verzamelden gegevens vóór de COVID-19-pandemie en twee keer in 2020 (juni of juli en november of december) en zagen een toename van depressieve klachten van 12,5 procent vóór de COVID-19-pandemie tot respectievelijk 22,6 en 28,5 procent in juni en juli en in november en december 2020. De toename ging samen met een toename van eenzaamheid en een afname van de kwaliteit van leven.

Van juni en juli 2020 tot november en december 2020 steeg de prevalentie van angst van 9,4 naar 10,9 procent. Er werd meer verandering in de geestelijke gezondheid ervaren door vrouwen en individuen zonder partner. Voor en tijdens de COVID-19-pandemie werden de laagste niveaus van geestelijke gezondheid gezien bij minder vermogende deelnemers. Over het algemeen werd een betere geestelijke gezondheid gezien voor deze hogere sociaaleconomische groepen, maar de (negatieve) veranderingen als reactie op de COVID-19-pandemie waren groter.
”Aangezien de COVID-19-crisis na 2020 niet voorbij zal zijn, is het nodig om de mentale gezondheid van oudere mensen in de bevolking te ondersteunen en om gezondheids- en sociale ondersteuning te plannen naarmate persoonlijk contact meer mogelijk wordt”, schrijven de auteurs.

Bron: JAMA Psychiatrie (https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2787196)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

eenzaamheid, ouderen, alzheimer eenzaamheid, ouderen, alzheimer