Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst

Het coalitieakkoord en de ggz

 

Vorige week presenteerden de beoogde nieuwe regeringspartijen hun coalitieakkoord (https://www.kabinetsformatie2021.nl/documenten/publicaties/2021/12/15/coalitieakkoord-omzien-naar-elkaar-vooruitkijken-naar-de-toekomst). Van de vijftig pagina’s gingen er vijf over gezondheidszorg. Quote: “Iedereen moet zeker zijn van passende en betaalbare zorg: jong of oud, nu en in de toekomst. Dat vraagt om samenwerking, aandacht voor de patiënt en ruimte voor iedereen die in de zorg werkt. Een gezonde samenleving vraagt ook om het nemen van verantwoordelijkheid voor onszelf en voor elkaar. Ons zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit, omdat we willen dat iedereen die zorg nodig heeft, daar toegang tot heeft.”

Van die vijf kantjes hadden er enkele items direct betrekking op de ggz en mentale gezondheid. De coalitie zegt:

* Wij verbreden het Preventieakkoord met mentale weerbaarheid.

* We investeren extra in onderzoek naar en de aanpak van Alzheimer.

* Om beter zicht te krijgen op de (maatschappelijke) impact van verslavingen stellen we een Nationaal Rapporteur Verslavingen in die periodiek rapporteert over de omvang en ontwikkeling van verslavingsproblematiek

* In combinatie met de inzet op passende zorg en een praktijk ondersteuner huisarts (POH) kan de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) zich meer richten op complexe problematiek en wordt de instroom beperkt. Om de druk op crisiszorg te voorkomen verwachten wij dat alle professionals in de GGZ bereikbaarheidsdiensten tijdens de avonden, nachten en weekenden draaien.

* Goede, tijdige en passende jeugdzorg, met een belangrijke rol voor de eigen omgeving, voorkomt zwaardere zorg. We bakenen duidelijk af wat we onder jeugdzorg verstaan en gemeenten worden in staat gesteld om dit te leveren. Gespecialiseerde jeugdzorg (waaronder jeugd-GGZ) wordt centraler ingekocht. De jeugdbeschermingsketen wordt verbeterd waarbij de rechtsbescherming van het kind en het gezin centraal staan.

* Als in de GGZ en wijkverpleging ongecontracteerde zorg onvoldoende afneemt, wordt de aanpak verstevigd. Gedacht wordt aan verplichte kwaliteitsregistratie en onafhankelijke indicatiestelling. Als dit onvoldoende effectief is, wordt gekeken naar een geringe eigen bijdrage of een verlaging van de vergoeding van ongecontracteerde zorg. Dit alles met behoud van keuzevrijheid voor de patiënt.

Natuurlijk waren er ook gezondheidszorg-brede onderwerpen die direct of indirect óók op de ggz betrekking hadden, zoals het eigen risico, dakloosheid, de aanpak van fraude in de zorg, etcetera.

Het is jammer dat de politieke discussie zich zo toespitste op de bijna semantische discussie of er sprake was van bezuinigingen of dat er alleen ‘minder méér’ geld naar de zorg gaat. De zorg is te belangrijk om discussies te willen winnen met de beste framing. De meeste reacties van de beroeps- en branche-organisaties in de ggz waren genuanceerder en over het algemeen positief, met uiteraard de gebruikelijke ‘maren’. Je vindt ze hieronder:
 

De NVvP: (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3967539/nieuws/nvvp_over_regeerakkoord_goede_intenties_maar_wel_voorwaarden.html)
De Nederlandse Vereniging van Psychiatrie (NVvP) schrijft te waarderen dat in het coalitieakkoord Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst de nadruk ligt op passende zorg. Dat is volgens de vereniging in lijn met de strategische visie van de NVvP Bevorderen van Psychische gezondheid,…
Lees meer… (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3967539/nieuws/nvvp_over_regeerakkoord_goede_intenties_maar_wel_voorwaarden.html)

Het NIP: (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3965859/nieuws/nip_over_regeerakkoord_stap_in_goede_richting_jammer_van_die_bezuinigingen.html)
Bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) overheersen gemengde gevoelens bij het lezen van het Coalitieakkoord: ”De aandacht voor de mentale gezondheid van individuele burgers en van de maatschappij is goed, en moet inderdaad verbeterd worden. Psychologen willen en kunnen nadrukkelijk hun…
Lees meer... (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3965859/nieuws/nip_over_regeerakkoord_stap_in_goede_richting_jammer_van_die_bezuinigingen.html)
 

De Nederlandse ggz (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3964848/nieuws/de_nederlandse_ggz_over_regeerakkoord_overwegend_positief_maar_ook_zorgen.html)
Branche-organisatie De Nederlandse ggz is overwegend positief over het coalitieakkoord dat vanmiddag is gepresenteerd. Voorzitter Ruth Peetoom: ‘Mooi dat er in de plannen expliciet aandacht is voor mentale gezondheid en de ggz. We zijn blij met onder andere de investeringen in een preventieakkoord…
Lees meer... (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3964848/nieuws/de_nederlandse_ggz_over_regeerakkoord_overwegend_positief_maar_ook_zorgen.html)

MIND (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3964855/nieuws/mind_over_regeerakkoord_overwegend_positief_maar_ook_zorgen.html)

MIND is verheugd dat het reageerakkoord aansluit bij de punten uit ons Deltaplan Mentale Gezondheid en ambities toont op de leef aspecten die samenhangen met onze mentale gezondheid, namelijk wonen, werken onderwijs, financiën, sport en ontspanning en zorg en ondersteuning. Samen met de toevoeging…
Lees meer... (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3964855/nieuws/mind_over_regeerakkoord_overwegend_positief_maar_ook_zorgen.html)
 

Jeugdzorg Nederland (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3965035/nieuws/jeugdzorg_nederland_over_regeerakkoord_goede_ambities_maar_verontrust_over_bezuinigingen.html)
De jeugdbranches Jeugdzorg Nederland, de Nederlandse ggz, VGN en VOBC reageren verontrust op de extra bezuiniging van een half miljard euro die de nieuwe coalitie vanaf 2025 door wil voeren op jeugdhulp. In het coalitieakkoord staan goede ambities voor de jeugdzorg, maar in de financiële bijlage zit…
Lees meer... (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3965035/nieuws/jeugdzorg_nederland_over_regeerakkoord_goede_ambities_maar_verontrust_over_bezuinigingen.html)

Stoorzender De Podcast (https://www.stoorzenderpodcast.nl/podcast)
Stoorzender De Podcast tenslotte, begint de laatste aflevering van het jaar met het ontleden van de plannen van het nieuwe kabinet voor de GGz met Lisa Westerveld van GroenLinks, Jason Bughwandass en Charlotte Bouwman.
Je vindt de Podcast via Stoorzender de Podcast (https://www.stoorzenderpodcast.nl/podcast/episode/35350043/s03e03-over-omkijken-naar-een-ander-en-zelfmoordpreventie), Spotify (https://open.spotify.com/episode/3MxNQyG1vAYb2rzy2LUlka?si=7n-iFepORRmYqcFqwgaKRg ) of Apple podcasts. (https://podcasts.apple.com/nl/podcast/s03e03-over-omkijken-naar-een-ander-en-zelfmoordpreventie/id1497324879?i=1000545412412 )

 

 

organisaties organisaties