Keuzehulp ‘Wel of niet onderzoek doen naar dementie?’

Onderzoekers van het MUMC+ en het Radboud UMC Nijmegen hebben in samenwerking met Thuisarts.nl een keuzehulp ontwikkeld die mensen met geheugenklachten, hun naasten en huisarts kan ondersteunen bij de beslissing om wel of niet te starten met een diagnostiektraject naar dementie.

De huisarts speelt een belangrijke rol bij de beslissing om wel of niet te starten met een diagnostiektraject. Vaak beslissen de patiënt en de huisarts samen, waarbij er naast de medisch-inhoudelijke argumenten ook nadrukkelijk rekening wordt gehouden met de voorkeuren, wensen en behoeften van de patiënt en diens naasten. Soms zijn de behoeften, wensen en voorkeuren niet altijd duidelijk voor de huisarts. Ook kunnen bepaalde verwachtingen van de patiënt de beslissing om voor een diagnostiektraject te kiezen beïnvloeden.

De keuzehulp geeft informatie over geheugenklachten, onderzoek naar geheugenklachten, mogelijke gevolgen van de uitkomst van het onderzoek en laat patiënten en naasten nadenken over hun voorkeuren. De keuzehulp kan handvaten bieden voor patiënten, naasten en huisartsen bij het gesprek over onderzoek doen naar dementie. De keuzehulp is te vinden op Thuisarts.nl (https://www.thuisarts.nl/keuzehulp/wel-of-geen-onderzoek-naar-dementie)

Bron: Maastricht UMC (https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/keuzehulp-wel-niet-onderzoek-doen-naar-dementie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

ehealth, ouderen ehealth, ouderen