Jason en zijn jeugdzorg-revolutie

Een nieuwe aflevering van Stoorzender De Podcast

 

In alweer het derde seizoen van Stoorzender De Podcast, interviewen Jeroen en Claire Jason Bughwandass, bekend als hoofdpersoon van de nieuwe IDFA-documentaire ‘Jason’ en voor Twitteraars bekend van de vele tweets over zijn leven. In de documentaire gaat het vooral over zijn traumatherapie en verleden in de jeugdzorg, volgens het NRC debatteert hij met politici en spreekt studenten toe, in de Podcast blijkt hij tegenover Jeroen en Claire vooral “een leuke en welbespraakte gozer die als ervaringsdeskundige heel veel weet over de jeugdzorg en vooral de gesloten kant hiervan.”

Naast persoonlijke ontboezemingen en grappen over traumabehandeling gaat zijn verhaal natuurlijk ook hier over de jeugdzorg. Als Claire hem aan het einde van de Podcast vraagt wat er als eerste moet worden aangepakt in die gesloten jeugdzorg, is het onverbiddelijke antwoord: “Ik vind dat de gesloten jeugdzorg er helemaal uit moet”. Dat lijkt even een wat al te makkelijk standpunt, maar na zijn onderbouwing, inclusief een korte historische schets, kan je alleen maar tot de conclusie komen dat hij gelijk heeft.

Over Stoorzender de Podcast

Stoorzender de Podcast wordt gemaakt door Claire de Groot en Jeroen Sturing. Claire kampt een groot deel van haar leven al met mentale stoornissen. Ze genas van anorexia, maar heeft nog steeds last van depressies en een dwangstoornis. Ooit is ze gediagnostiseerd met een persoonlijkheidsstoornis, maar onlangs is de diagnose autisme gesteld. In deze podcast onderzoeken ze waar ze tegenaanlopen en vechten ze voor meer openheid rondom mentale gezondheid.

In eerdere afleveringen kwamen een groot aantal (ervarings-)deskundigen aan het woord, onder andere  Floortje Scheepers; Charlotte Bouwman; Anne Fleur Dekker; Amber Brantsen; Lisa Westerveld; Menno Oosterhoff en Aafke Romeijn.

 

Ga hier naar de site van Stoorzender de Podcast (https://www.stoorzenderpodcast.nl)

De podcast met Jason vind je hier. (https://www.stoorzenderpodcast.nl/podcast/episode/28a46733/s03e02-jason-en-zijn-jeugdzorg-revolutie)

Lees hier het interview dat GGZ Totaal anderhalf jaar geleden had met Jeroen en Claire. (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3797490/nieuws/mensen_vertellen_dat_ze_door_onze_podcast_over_hun_eigen_problemen_zijn_gaan_praten.html?page=1)

jason jason