Patiënten gezocht voor nieuwe studie naar medicijn voor Alzheimer

Onder leiding van Jos Prickaerts (Hoogleraar psychiatrie & neurologie, Universiteit Maastricht) werken onderzoekers van de Universiteit Maastricht aan een manier om het proces van beginnende Alzheimer te vertragen. Om het draagvlak van deze klinische studie te vergroten, worden zowel mensen met Milde Cognitieve Stoornissen als lichte dementie uitgenodigd om mee te doen.

In deze zogeheten ROMEMA-studie ontwikkelen de onderzoekers een geneesmiddel voor deze ziekte, namelijk Roflumilast. Deze klinische studie richt zich op het toepassen van dit medicijn om het brein te stimuleren en zo de achteruitgang te remmen.

Meer inclusie

Milde cognitieve stoornissen (MCI) komen 2 tot 3 maal vaker voor dan Alzheimer, echter is er voor deze patiënten geen behandeling beschikbaar. Patiënten met MCI met het risico voor het krijgen van de diagnose Alzheimer, doen mee aan deze studie. Om meer inclusie te krijgen, worden nu ook mensen met lichte dementie geïncludeerd in dit onderzoek. Dat betekent dat deze studie een breder draagvlak creëert en er veel meer mensen kunnen participeren aan het onderzoek.

Het doel van de studie is om aan te tonen dat chronische behandeling met dit geneesmiddel het cognitieve functioneren en dan met name het geheugen verbetert. Tevens wordt onderzocht wat dit betekent voor het dagelijkse functioneren en kwaliteit van leven van deze patiënten.

Op www.romema.nl (http://www.romema.nl) is meer informatie te vinden over dit onderzoek.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

ouderen, eenzaam ouderen, eenzaam