MIND waarschuwt voor niet-gecontracteerde en daarmee niet volledig vergoede zorg

Sinds een aantal weken krijgen MIND en het Nationale Zorgnummer (https://www.nationalezorgnummer.nl/) meldingen van cliënten over verzekeraars die in 2022 geestelijke gezondheidszorg niet meer volledig gaan vergoeden. Dat schrijft MIND. Het gaat bij deze verzekeringen om zogeheten niet-gecontracteerde zorg: zorg aangeboden door hulpverleners waar de verzekeraar geen contract mee heeft afgesloten.
MIND waarschuwt dat je voor hoge kosten kunt komen te staan als dat bij jou het geval is, of om financiële redenen op zoek moet gaan naar een andere zorgverlener, of zelfs het behandeltraject zult moeten eindigen. Wettelijk gezien hebben verzekeraars het recht dit te doen, schrijft MIND, dat mensen oproept om goed hun polisvoorwaarden te lezen, op te letten wanneer zij eventueel overstappen naar een andere verzekeraar en te onderzoeken of zij voor zorgtoeslag of een gemeentepolis in aanmerking komen.

Waar moet je op letten?

Alle verzekeringen hebben de afgelopen weken hun tarieven voor 2022 bekend gemaakt. Hun cliënten hebben hierover bericht ontvangen en de informatie staat op de websites van de verzekeringen vermeld. Ontvang je momenteel zorg of verwachten je dit in 2022 nodig te hebben? Dan is het extra belangrijk na te kijken met welke aanbieders je zorgverzekering een contract heeft afgesloten. En welke vergoeding zij zullen bieden aan zorgverleners die niet gecontracteerd zijn. In sommige gevallen wordt voor niet-gecontracteerde ggz slechts 75% van de kosten vergoed.

Om welke verzekeraars gaat het?

Bij MIND is tot nu toe bekend dat OHRA en Nationale Nederlanden in 2022 niet gecontracteerde zorg tot 75% gaan vergoeden. Eerder besloten de verzekeringen ONVZ, PNOzorg, VvAA, De Friesland (Achemae), Pro Life, DSW en Ditzo al om geen polis meer aan te bieden die alle zorg vergoedt.

MIND roept mensen op om goed na te lezen wat de voorwaarden van hun polis zijn, of dit aansluit bij hun wensen en of zij hiermee hun huidige zorg kunnen behouden dan wel betalen.

Lees hier het hele bericht van MIND (https://wijzijnmind.nl/nieuws/meerdere-zorgverzekeraars-vergoeden-ggz-niet-volledig), Hier zijn ook tips en adviezen te vinden als bovenstaande voor jou opgaat.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

geld geld