Vereniging Afbouwmedicatie verliest hoger beroep, maar geeft niet op

Patiënten die antidepressiva gebruiken en daarmee willen stoppen, bouwen het gebruik van die antidepressiva in stappen af. VGZ vergoedt de afbouwmedicatie op basis van afbouw per week. De Vereniging voor Afbouwmedicatie vindt dat VGZ ook afbouwmedicatie moet vergoeden als een patiënt wil afbouwen met doseringen die elke dag lager zijn. Het gaat dan in het bijzonder om zogenaamde taperingstrips die zijn gemaakt door de Regenboogapotheek.

VGZ vergoedt deze afbouwmedicatie slechts beperkt, omdat niet is gebleken dat die vormen effectief en het meest economisch zijn. Het is daarom, volgens VGZ, geen rationele farmacotherapie. VGZ beroept zich daarbij op aanbevelingen van een werkgroep van deskundigen. De vereniging beoogt met twee procedures dat VGZ toch tot (ruimere) vergoeding moet overgaan. De rechtbank heeft bijna alle vorderingen van de vereniging afgewezen. Zij heeft wel verklaard dat VGZ de vergoeding niet mag weigeren omdat de sterkte van het magistraal bereide geneesmiddel ook in vloeibare vorm kan worden toegediend.

Reactie Vereniging Afbouwmedicatie

De  twee uitspraken in de rechtszaak tegen VGZ (vergoeding taperingstrips ja/nee) blinken volgens de Verenigin Afbouwmedicatie niet uit in klare taal. Op haar website (https://verenigingafbouwmedicatie.nl/mediacentrum/nieuws/) geeft zij daarom nog een uitgebreidere uitleg.
De vereniging zegt te hebben gehoopt dat de strijd nu gestreden zou zijn, maar dat door de opstelling van VGZ er nog een rechtszaak nodig is om vast te leggen wat in principe al bekend is, namelijk dat afbouwen met Taperingstrips (zowel met afbouw per week als met afbouw per dag) goedkoper is dan de middelen die VGZ momenteel wel sowieso vergoedt.

Rechter: VGZ heeft geen belang bij het hoger beroep

VGZ is in de bodemprocedure in hoger beroep gekomen van de beslissing van de rechtbank, maar heeft daarmee geen succes. Het hof beslist in een arrest dat VGZ geen belang heeft bij een oordeel van het hof omdat zij uiteindelijk geen andere beslissing wil dan de rechtbank heeft gegeven. VGZ is het niet eens met een aantal van de overwegingen van de rechtbank, maar die overwegingen hebben niet geleid tot de beslissing van de rechtbank. In de kort gedingprocedure heeft de vereniging van het hof ongelijk gekregen. Zij wil dat VGZ afbouwmedicatie in dagdoseringen vergoedt maar de beslissingen in de bodemprocedure geven daarvoor volgens het hof geen aanleiding.

VGZ mag verlangen dat eerst vloeibare medicatie wordt overwogen

Het hof heeft wel beslist welk beleid VGZ mag voeren als geregistreerde doseringen in tabletvorm niet beschikbaar zijn. Dan moet de arts of apotheker in ieder geval overwegen of de vloeibare toedieningsvorm voor de patiënt in kwestie geschikt is. Is dat niet zo, dan kan magistrale bereiding in tabletvorm worden voorgeschreven en door VGZ vergoed worden.

Lees hier de samenvatting over de rechtszaak (https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-Arnhem-Leeuwarden/Nieuws/Paginas/VGZ-niet-verplicht-afbouwmedicatie-antidepressiva-in-dagdoseringen-te-vergoeden.aspx) van de rechtbank
Lees hier (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHARL:2021:10876) en hier (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHARL:2021:10875) de volledige uitspraken van de rechtbank
Lees hier de reactie van de Vereniging Afbouwmedicatie (https://verenigingafbouwmedicatie.nl/mediacentrum/nieuws/)

Aanvulling

Op 9 december laat de Vereniging Afbouwmedicatie in een persbericht weten:

”Zorgverzekeraar DSW vergoedt in 2022 een afbouwtraject met taperingstrips voor ‘verslavende’ medicatie. De strips worden op maat gemaakt. Iedere dagdosering bevat precies de juiste hoeveelheid medicatie om rustig en verantwoord te kunnen afbouwen. Tijdens het afbouwen kunnen de taperingstrips ook nog worden aangepast. Taperingstrips zijn uitsluitend verkrijgbaar op doktersrecept.”
Voor wie het betreft is een overstap naar DSW dus te overwegen, schrijft de verenging, die er aan toevoegt dat zelf betalen ook een mogelijkheid is. De kosten zijn 80-150 euro per 28 dagen.


-----------------------------------------------------------------------------------------

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

wvggz wvggz