Nieuwe versie van de Richtlijn GGZ en Corona gepubliceerd

De Rijksoverheid heeft het beleid ter voorkoming van corona aangescherpt. Dat heeft ook consequenties voor de manier waarop de zorg in de ggz wordt georganiseerd. De Richtlijn GGZ en corona is daarom aangepast (versie 17). Een deel van de aanpassingen gaat om het opnieuw invoeren van 1,5-meter beleid en gebruik van mondkapjes. De richtlijn grijpt daarvoor terug op eerdere versies van de richtlijn.

1,5 meter afstand en mondkapjes

In paragraaf 2.5 Voorkomen van besmetting (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/richtlijn/voorkomen-van-besmetting) is de tekst conform het overheidsbeleid gewijzigd in het volgende:

Deze richtlijn volgt de regels en voorschriften van de overheid. Dat betekent dat ten aanzien van de mondkapjes en het houden van de 1,5 meter afstand per 24 november 2021 de volgende regels gelden:

* De hulpverlener probeert de 1,5 meter regel te handhaven.

* De hulpverlener en de patiënt dragen een mondkapje wanneer de 1,5 meter niet is te handhaven en het nabije, intensieve, contact langer duurt dan een kort moment.

* Het is aan de hulpverlener om de situatie te beoordelen en op geleide daarvan een besluit over het gebruik van een mondkapje te nemen.

* Organisaties kunnen medewerkers, patiënten en bezoekers verplichten een mond-neus-masker te dragen.

In paragraaf 2.5.1 Polikliniekbezoek, vrijgevestigde praktijk en behandeling (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/richtlijn/voorkomen-van-besmetting/polikliniekbezoek-vrijgevestigde-praktijk-en-behandeling) zijn opnieuw voorwaarden opgenomen voor de grootte van de ruimte voor groepsbehandelingen. De tekst luidt nu:

* Groepsbehandelingen en dagactiviteiten zijn mogelijk onder de voorwaarde dat er met groepen gewerkt wordt die niet groter zijn dan de ruimte toelaat. Bij beperkte faciliteiten voor het organiseren van groepen, moet een goede afweging gemaakt worden voor welke patiëntengroepen een groepsbehandeling of dagactiviteitenaanbod kan worden aangeboden. De coronaregel, minimaal 1,5 meter afstand tussen de in de ruimte aanwezige personen, is hiervoor bepalend.

Aanbevelingen voor testbeleid aangepast

In paragraaf 2.15 Verantwoord inzetten van (zorg)professionals (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/richtlijn/verantwoord-inzetten-van-zorg-professionals) zijn twee aanbeveling toegevoegd over de inzet van immune zorgmedewerkers met een positief geteste huisgenoot tekst in vet):

* Aan de aanbeveling Totdat de testuitslag bekend is blijft de (zorg-)professional met klachten thuis. (Zorg-)professionals volgen daarmee in de basis het beleid voor alle burgers in Nederland: tijdens quarantaine blijf je thuis is toegevoegd: Voor zorgmedewerkers die milde klachten zoals malaise en verhoging ontwikkelen direct in aansluiting op COVID-19-vaccinatie waarbij de klachten als bijwerking geduid kunnen worden, kan een uitzondering gelden. Hier is een zorgvuldige afweging nodig. (Bron: bijlage bij de LCI-richtlijn COVID 19, versie 19 november 2021) (https://lci.rivm.nl/lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/zorgmedewerkersinzetentestbeleid).

* Aan de aanbeveling Wanneer een (zorg-)professional een huisgenoot met corona heeft, moet deze thuisblijven en mag hij geen bezoek ontvangen is toegevoegd: Bij hoge uitzondering mogen immune zorgmedewerkers tijdens de quarantaineperiode wel werken, maar alleen onder strikte voorwaarden (zie richtlijntekst voor de voorwaarden). (Bron: bijlage bij de LCI-richtlijn COVID 19, versie 19 november 2021). (https://lci.rivm.nl/lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/zorgmedewerkersinzetentestbeleid)

Aanbevelingen voor bezoek aan opgenomen patiënten met corona

In eerdere versies van de richtlijn stond in een aantal paragrafen (2.9.2, 2.10 en 2.14) de regel dat patiënten geen bezoek mogen ontvangen. Parallel aan de huidige versies van richtlijnen voor ziekenhuizen en verpleeghuizen, die geen generieke regels voor bezoek bevatten, is deze regel dan ook geschrapt uit de richtlijn GGZ en corona. Instellingen mogen hier zelf beleid op formuleren.

Tevens is uit paragraaf 2.5.2 Bezoek voor opgenomen patiënten (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/richtlijn/voorkomen-van-besmetting/bezoek-voor-opgenomen-patienten) deze zin geschrapt: In de Jeugdpsychiatrie geldt dat bij crisisopname een ouder aanwezig mag zijn, onder voorwaarde van afwezigheid van ziekteverschijnselen bij de ouder. De beperking dat maar één ouder aanwezig zou mogen zijn is al lang niet meer van toepassing

Mondkapjes weggooien na gebruik

In de voormalige versie van paragraaf 2.12 Hygiëne procedures bij geïsoleerd verplegen (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/richtlijn/hygiene-procedures-bij-geisoleerd-verplegen) stond deze tekst: Gooi ook het masker niet weg maar bewaar dit, mits droog, in een afgesloten plastic zak (onderzocht wordt of deze voor hergebruik geschikt gemaakt kunnen worden). Die dateerde nog uit de tijd dat de zorg persoonlijke beschermingsmiddelen tekort kwam. Herverwerking van single-use medische materialen is inmiddels niet meer toegestaan.
De tekst is nu gewijzigd in: Gooi daarna het masker weg in een afvalzak.

Over de richtlijn GGZ en corona

De richtlijn GGZ en corona wordt vernieuwd bij wijzigingen in het kabinetsbeleid, RIVM-beleid of andere relevante ontwikkelingen. Onder Versiebeheer (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/inleiding/versiebeheer) vind je een overzicht van alle wijzigingen tot nu toe.

Bron: Akwa GGZ

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

organisatie ggz 6 organisatie ggz 6