GroenLinks: 'Harde knip tussen jeugd- en volwassenzorg moet soepeler'

GroenLinks wil dat alle jongeren onbezorgd hun 18e verjaardag kunnen vieren. Voor jongeren die jeugdhulp ontvangen zorgt het bereiken van deze leeftijd vaak voor stress. Het betekent voor veel van hen dat ze hun vertrouwde hulpverleners kwijtraken of zelfs op straat belanden. Dit verergert de problemen voor deze toch al kwetsbare groep.

Tweede Kamerlid

GroenLinks wil dat wettelijk wordt geregeld dat er een overgangsfase komt waardoor iedere jongere die dat wil, aanspraak kan blijven maken op jeugdhulp. GroenLinks Tweede Kamerlid Lisa Westerveld zal in het wetgevingsoverleg Jeugd aankondigen dat ze zelf een initiatiefwet gaat indienen om dit op te lossen.

De harde knip tussen jeugdzorg en volwassenzorg als jongeren 18 jaar worden zorgt ervoor dat jongeren belanden in situaties waarin hun zorg ophoudt. In sommige gevallen, komt een jongere zelfs al een jaar eerder niet meer in aanmerking voor een hulptraject vanwege de aankomende meerderjarigheid. Jongvolwassenen voelen zich vaak niet thuis in de volwassen-GGZ, waar zij te maken krijgen met groepsgenoten in totaal andere levensfases. In de ergste gevallen raken jongeren dakloos zodra hun jeugdzorgtraject eindigt. Het aantal jongere daklozen is in de afgelopen 10 jaar meer dan verdubbeld.

Lisa Westerveld (Tweede Kamerlid GroenLinks): “De dag dat je 18 wordt zou een feestje moeten zijn. Niet het moment waarop je wanhopig bent vanwege onzekerheid over de toekomst. Regelmatig krijg ik van jongeren en hun ouders wanhoopskreten omdat het hulptraject stopt. We vragen het kabinet al jaren om dit op te lossen, maar dit gebeurt niet. Daarom gaan we zelf aan de slag met een initiatiefwet om dit te regelen.”

Uit onderzoek blijkt dat jongeren met een verleden in de jeugdhulp een extra kwetsbare groep zijn. Zij hebben al meer moeite om zich staande te houden in de maatschappij, bijvoorbeeld met het vinden van werk, ondersteuning en onderwijs. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving adviseerde in 2018 al dat niet de leeftijd, maar zelfstandigheid een criterium moet zijn om de jeugdzorg te verlaten. Ook Jeugdzorg Nederland, vakbonden en ervaringsdeskundigen zoals Lijm de Zorg vragen al lange tijd om dit probleem op te lossen.

Westerveld: “Jongeren met zware problematiek, zoals zelfmoordneigingen, eetstoornissen en tal van andere trauma’s moeten bescherming en veiligheid krijgen. Ook de mensen die in de Jeugdzorg werken voelen zich machteloos. Zij weten welk gevaar er op de loer ligt als jongeren op hun 18de verjaardag weg moeten, maar ze kunnen niks doen. Het systeem is stuk en het wordt tijd dat we het eindelijk gaan repareren.”

Bron: Groenlinks (https://groenlinks.nl/nieuws/groenlinks-kondigt-initiatiefwet-aan-voor-verlengde-jeugdzorg-tot-21-jaar)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

overgang overgang