De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz


Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensent Johan Atsma kan er maar één per maand recenseren. Daarom geven we voortaan maandelijks in De Bibliotheek een overzicht van wat er zoal binnenkomt.
(onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers).

Herstel in de pocket, voor cliënten en hulpverleners.
Remke van Staveren, Tilly van Oosten, Tilly van Oosten, Heleen Wadman,Tom van Wel

Herstel gaat over ontdekken wat wel en niet werkt voor jou bij mentale ontregeling. Het gaat over het zoeken naar verbinding: met jezelf, met de ander, en met de samenleving. Over zingeving en een nieuw perspectief. Over het vinden van een nieuwe balans. Wat is er met je gebeurd waardoor je psychische klachten hebt? Waar wil je naartoe en wat heb je daarbij nodig? Herstellen doe je zelf, maar dat betekent niet dat je het alleen hoeft te doen.
Hoewel herstelondersteunende zorg nadrukkelijk geen nieuwe manier van werken is, maar een aanvulling, vergt het misschien wel een nieuwe manier van kijken, van nieuwsgierig zijn naar de mens en zijn unieke verhaal. Wie is de cliënt? Wat is er met hem gebeurd? Waar wil hij naartoe en wat heeft hij daarbij nodig?
Meer informatie vind je hier (voor cliënten en naasten) (https://www.boompsychologie.nl/product/100-10375_Herstel-in-de-pocket-clienten) en hier (voor hulpverleners) (https://www.boompsychologie.nl/product/100-10376_Herstel-in-de-pocket-hulpverleners)

Petra etcetera, leven met een bipolaire stoornis
Petra d’Huy

Ik ben meer dan mijn diagnose en dit boek is meer dan een herstelverhaal. Je kan het een autobiografisch zelfhulpboek voor ervaringsgenoten noemen, vol (praktische) informatie, verwijzingen naar websites, onderzoeken, personen en andere boeken. Mijn boek gaat over ziek zijn, diagnose krijgen, stabiel worden en herstellen. Ook komen (direct)betrokkenen aan het woord, want een bipolaire stoornis heb je niet alleen.

Meer informatie vind je hier (https://tobivroegh.nl/product/petra-etcetera/)

We zijn God niet. Een pleidooi voor een nieuwe psychiatrie van samenwerking
Jim van Os & Myrrhe van Spronsen

Veel mensen die in de psychiatrie werken, komen tot de conclusie dat het anders kan. De DSM-diagnoses voelen beperkend, ze vertellen ons niets over de kern van het psychisch lijden. Maar wat dan wel? We zijn God niet gaat over een nieuwe kijk op psychisch lijden, diagnose en behandeling. Het uitgangspunt is dat niet de hulpverlener de waarheid in pacht heeft maar dat die in gezamenlijke samenwerking met de hulpvrager gevonden wordt.

Autonomie van de patiënt, bewustzijn en cocreatie zijn hierbij belangrijke onderwerpen. Vanuit professionele - en ervaringskennis nemen de auteurs de huidige psychiatrie onder de loep. Hun voornaamste doel is het streven naar een gelijkwaardige relatie tussen behandelaar en cliënt.
Met bijdragen van onder meer: Floortje Schepers, Dick Swaab, Stijn Vanheule en Gil The Grid.

Meer informatie vind je hier (https://www.lannoocampus.be/nl/we-zijn-god-niet)

Ander hoofd, de verhalen
Jeroen Verkroost

Kunnen vliegen als een paard, achtervolgd worden door de Russen, weten dat je de Messias bent. Hoe is dat nou? ANDERHOOFD draait om de ervaringen van veertien mensen die een psychose hebben gehad. Opera Theater Amsterdam heeft met hen een voorstelling gemaakt over de zin van waanzin en over wat nog telt als je de grip op de werkelijkheid verliest. Samen keken ze naar de angst, het verdriet, de woede, maar ook de rijkdom van de ervaring.

De schrijver van deze bundel is een van hen. Hij heeft zelf drie psychotische episodes meegemaakt; twee mooie ervaringen en een regelrechte nachtmerrie. Hij is opgenomen geweest in diverse klinieken, waar hij belaagd werd door allerlei duivels en ander schorem. Deze psychotische ervaringen vormen, samen met de verhalen van twaalf andere deelnemers, de inspiratie voor deze verhalenbundel.

Meer informatie vind je hier (https://tobivroegh.nl/product/anderhoofd/)
 

Dementie van binnenuit. Een zoektocht naar hoe het is iemand met dementie te zijn.
Judith Leest, Guus Timmerman, Marije van der Linde, Yvon van Noort, Marjanneke Ouwerkerk

Hoe is het om iemand met vergevorderde dementie te zijn? Dementie van binnenuit kruipt als het ware in de huid van mensen die dat meemaken. Wat probeert iemand uit te drukken? Hoe ervaren mensen de tijd? En welke rol speelt hun lichaam in hun dagelijkse leven? Een speciale ’praktijkroute’ door het boek geeft praktische inzichten en tips.
Dementie van binnenuit is bedoeld voor helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen. Maar ook voor naasten en mantelzorgers, beleidsmakers en bestuurders. Voor iedereen die nóg beter wil begrijpen hoe de mensen voor wie zij zorg dragen, hun dagelijks leven ervaren.
Het boek roept iedereen op om mensen met vergevorderde dementie ten volle als mens te blijven zien.

Meer informatie vind je hier (https://www.lannoocampus.nl/nl/dementie-van-binnenuit)

Van waanzin naar Wijsheid.
Iris van Zomeren & Erik van Zomeren

In dit boek vertelt Iris van Zomeren haar indrukwekkende levensverhaal. Een verhaal over een zeer onveilige jeugd met misbruik en mishandeling binnen het gezin, traumatische ervaringen met een pedoseksueel en de verwoestende gevolgen van pesten op school. Ze was nergens veilig. Zij kon alleen overleven door zich op te splitsen in meerdere persoonlijkheden.
Na twee extreem heftige ervaringen kwamen de wortels van haar trauma meer en meer bloot te liggen. Ze liet zich hierdoor niet afschrikken en ging de confrontatie aan met haar verleden. Door middel van zeer intensieve therapieën daalde ze samen met haar therapeuten af in de verschillende persoonlijkheden en ontdekte ze wat ze voor haar gedragen hadden, zodat een proces kon ontstaan van integratie en herstel.

Meer informatie vind je hier (https://www.internet-bookshop.com/633376-van-waanzin-naar-wijsheid/)
 

Homo emoticus. Hoe onze emoties de mensheid hebben gevormd – een nieuwe wereldgeschiedenis
Richard Firth-Godbehere

Wij mensen zien onszelf graag als rationele wezens die hun voortbestaan als soort te danken hebben aan hun intellect. Maar veel van de belangrijkste momenten in onze geschiedenis hebben helemaal niets te maken met harde feiten, maar komen juist voort uit gevoelens. Van de geboorte van de belangrijkste wereldreligies en de val van Rome tot de wetenschappelijke revolutie en de meest bloederige oorlogen: altijd speelden emoties een bepalende rol.

In Homo emoticus neemt Richard Firth-Godbehere ons mee op een fascinerende en uitvoerige reis door de geschiedenis van de mens. Aan de hand van psychologie, neurowetenschap, filosofie, kunst en religieuze geschiedenis onthult hij de cruciale en vaak ondergewaardeerde rol van emoties wereldwijd – van het oude Griekenland en het Ottomaanse Rijk tot Gambia, Japan, de Verenigde Staten en meer. Daarmee geeft Homo emoticus niet alleen een nieuwe kijk op de evolutie van de mens, maar ook op de fundamentele invloed van emoties op de wereld waarin we nu leven.

Meer informatie vind je hier (https://www.spectrumnonfictie.nl/producten/homo-emoticus-9789000372836)

 

Lees hier de vorige aflevering van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3935559/nieuws/nieuw_de_bibliotheek.html?page=1)

Bib oktober Bib oktober