Deloitte en 113 Zelfmoordpreventie brengen maatschappelijke kosten suïcide in kaart

Het lijkt een kille berekening, in euro’s uitdrukken wat een suïcide de maatschappij kost. Het persbericht van Stichting 113 Zelfmoordpreventie start dan ook met: ”Een suïcide heeft afschuwelijk veel impact op de familie, vrienden en collega’s van het slachtoffer en op de professioneel betrokkenen. Er is pijn, verdriet, verlies aan kwaliteit van leven en levensvreugde. Door zelfmoordpreventie en vroegdetectie wordt veel persoonlijk leed voorkomen.”

In een begeleidend interview komt de motivatie naar voren: ”Met het onderzoek van Deloitte hoopt Stichting 113 Zelfmoordpreventie de handen sneller op elkaar te krijgen en een structurele, stevige financiering te bewerkstelligen.” De hoop is dus, dat als gemeenten en overheid zien wat een suïcide kost, er meer geld en energie wordt gestoken in preventie van suïcide.

Vijf miljard

Ondersteund door de Deloitte Impact Foundation bracht Deloitte de maatschappelijke kosten van suïcide voor Stichting 113 Zelfmoordpreventie in kaart. “Dat Deloitte ons belangeloos helpt met onderzoek is ontzettend waardevol”, vertelt Monique Kavelaars, voorzitter Raad van Bestuur bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie. “Alleen samen is suïcide te voorkomen.”

“Het is onmenselijk om je af te vragen wat een mensenleven waard is”, zegt Rob Dubbeldeman, Partner bij Deloitte Consulting en verantwoordelijk voor de Publieke Sector. “Maar iedere suïcide brengt, naast ontzettend veel persoonlijk leed, ook maatschappelijke kosten met zich mee. Van ambulance tot politie en van counseling voor nabestaanden tot verlies van menselijk kapitaal. Door deze kosten in kaart te brengen, worden de economische voordelen van preventie en vroegsignalering direct zichtbaar. Voor 2020 schatten we de totale maatschappelijke kosten van suïcides in Nederland op maar liefst ruim 5 miljard euro.
Investeren in preventie loont, dat vinden we vanuit Deloitte een belangrijke boodschap. Ons Nederlandse zorgsysteem is nog te vaak curatief ingestoken. Artsen worden betaald voor een uitgevoerde behandeling en instellingen krijgen geld voor verleende hulpdiensten. Maar voor preventie is financiering een stuk moeilijker rond te krijgen. En dat terwijl een suïcide zeer impactvol is, voor mens en maatschappij.”

Bron: 113 Zelfmoordpreventie / Deloitte (https://www2.deloitte.com/nl/nl/pages/about-deloitte/articles/wat-is-een-mensenleven-waard.html)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

depressie glashelder 2 depressie glashelder 2